Usikkert med 4G på nye iPad i Norge

Usikkert med 4G på nye iPad i Norge

Apples nye iPad støtter 4G LTE, men det er usikkert om det vil funke på norske nett.

En av de store nyhetene i nye iPad er støtte for 4G LTE.

Det vil si at man kan surfe på nettet med mye raskere mobilnettforbindelse enn før. I teorien er det snakk om nedlastingshastigheter på opptil 72 megabit per sekund.

Ifølge spesifikasjonene for den nye iPad-versjonen kommer støttes LTE bare over frekvensene 700 og 2100 megahertz. Disse frekvensene brukes for LTE i USA og Canada.

I Europa brukes det imidlertid andre frekvenser for LTE, nemlig 800, 1800 og 2600 megahertz. Disse er imidlertid ikke nevnt noe sted i Apples dokumentasjon, noe som da sår tvil om den nye iPad-en vil støtte de norske LTE-nettene.

Teleoperatørene er usikre

Ifølge ITavisen skal det ha stått at NetCom og Telenor vil levere 4G-støtte for nye iPad, men denne referansen har siden blitt fjernet. Nå er teleoperatørene kun oppført med støtte for "cellular data service".

Selv ikke de to norske teleoperatørene skal være sikre på hvorvidt det vil bli aktuelt med 4G-surfing på iPad, og Apple har foreløpig ikke kommentert saken annet enn å henvise til informasjonen som står på deres nettsider.

- Ut fra informasjonen som er tilgjengelig, vil altså ikke versjonene som kommer i salg i USA nå fungere med NetComs 4G-nett, sier NetComs kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus til Macworld.no.

På Apples norske nettsider står det kun at den nye iPad-en vil støtte "fast mobile networks the world over". Ifølge Macworld Sverige vil det fortsatt bli mulig å surfe raskt med 3G-teknologiene HSPA+ og DC-HSPA, som gir teoretiske nedlastingshastigheter på henholdsvis 42 megabit per sekund og 21,1 megabit per sekund.

Den nye iPad-en kommer i salg i Norge fredag den 23. mars.

Mobilitet