Vann skal gi bedre kameraer

Vann skal gi bedre kameraer

En ny teknologi for små objektiver gjør mobilkamera og webkamera bedre ved hjelp av et par dråper vann.

Med små kameraer som de man finner i mobiltelefoner og bærbare pc-er er det lettere å ta uskarpe bilder enn skarpe. Dette skyldes hovedsakelig at det er vanskelig å bygge inn funksjonalitet for autofokus i så liten optikk.

Løsningen kan imidlertid finnes i et par dråper vann.

Systemet bak " flytende objektiver" er at et par dråper vann beveges på forskjellige måter for å skape en linse-effekt. Et slikt system ble vist fram allerede i 2005. Da fungerte det ved at en blanding av vann og olje som holdes inne mellom glass og plast ble tilført elektriske impulser som fikk vesken til å forandre form, mellom konkav og rund.

Nå mener Rensselaer Polytechnic Institute at de har forbedret systemet betraktelig. Ved å bare bruke vann, og en mikroskopisk høyttaler som sender ut høyfrekvente lyder framfor elektriske impulser, håper Rensselar å lage billigere og mer effektive flytende objektiver.

Et annet firma, franske Varioptic, S.A., annonserte tidligere i år en avtale med Seiko Instruments om å begynne masseproduksjon av flytende objektiver innen utgangen av 2008.

Også Philips Electronics og Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) har utviklet prototyper på lignende objektiver.

Les om:

Mobilitet