Velg riktig mobilt bredbånd

Smarttelefoner og nettbrett til alle i bedriften kan bety en dramatisk økning i bruk av datatrafikk, og i mange tilfeller uforutsigbare kostnader.

Publisert Sist oppdatert

I dag forventer de fleste at arbeidsgiveren stiller med løsninger som gjør at du får gjort jobben din uansett om du sitter på kontoret, er på vei til jobb eller er på reise i inn- eller utland.

Tilgang til internett overalt og ønske om å kunne lese e-post og få tilgang til jobbens løsninger uansett hvor man er, innebærer imidlertid at man bør ha tenkt nøye gjennom hva slags type telefonabonnement og/eller mobilt bredbåndabonnement man tilbyr de ansatte.

I denne artikkelen har vi sett på både dedikerte mobilt bredbåndabonnementer som du kan bruke enten via et usb-modem eller med en 3G-ruter, og vanlige telefonabonnementer som lønner seg hvis du bruker mobiltelefonen til å surfe mye på nettet med.

Vi har i vår prisoversikt konsentrert oss om de to største aktørene, NetCom og Telenor, men det finnes også andre aktører. NetCom og Telenor er de to eneste som per i dag har et landsdekkende mobilnett, men det bør nevnes at selskapet Mobile Norway har konsesjon til å bygge et tredje 3G-nett i Norge. Per i dag dekker nettverket 30 prosent av befolkningen, og nettet brukes av Mobile Norways to eiere Tele2 og Network Norway.

Bruke mobilen eller eget abonnement?

Det første du må finne ut av, er om de ansatte har behov for et dedikert mobilt bredbåndabonnement som benyttes enten via en usb-«dongle», 3G-ruter, eller et eget SIM-kort til pc-en eller nettbrettet, eller om det holder med et abonnement til mobiltelefonen. Mange moderne smarttelefoner kan enkelt settes opp så de fungerer som en 3G-ruter, slik at du kan komme deg på nett med en bærbar pc eller et nettbrett ved å gå via mobiltelefonen.

Bruker du mobiltelefonen til å komme deg på nett med, bør du ha et abonnement med inkludert mobilt bredbånd – det vil si mulighet til å laste ned forholdsvis store datamengder til en fornuftig pris. Har du et abonnement som ikke er beregnet på overføring av store datamengder, kan det fort bli dyrt.

Med et vanlig mobilabonnement med inkludert mobilt bredbånd kan du eventuelt velge å bestille et ekstra SIM-kort (tvilling-SIM) som lar deg bruke for eksempel ett SIM-kort i mobiltelefonen og ett i for eksempel nettbrettet eller pc-en (hvis du har en bærbar pc med innebygget 3G). Men husk at dette ikke alltid er helt problemfritt. Bruker du 3G på pc-en eller nettbrettet med tvilling-SIM-kortet, hender det at dette ikke er helt stabilt hvis du skal benytte mobiltelefonen samtidig.

Telenor har en mobilt bredbåndløsning hvor du får tre SIM-kort, ett til mobiltelefonen, ett til nettbrettet og ett til pc-en. NetCom har en lignende løsning, hvor du får ett «ringe-SIM-kort» til mobiltelefonen og ett SIM-kort som er beregnet til data for bruk i nettbrettet. Velger du en slik løsning, unngår du problemer.

Mange vil antagelig ha behov for et dedikert mobilt bredbåndabonnement, det vil si et abonnement som er beregnet kun til nettsurfing og annen databruk – ikke til å ringe med. Det er praktisk å kunne plugge inn en usb-dongle i en hvilken som helst pc og raskt være på nett, eller å kunne dele en mobilt bredbåndlinje med flere brukere eller enheter via en liten 3G-ruter som får plass i lommen. Men tenk gjennom om ikke kanskje flertallet i bedriften kan klare seg med et utvidet abonnement til mobiltelefonen, og en telefon som enkelt gjør det mulig å dele internettforbindelsen med en pc eller et nettbrett. Færre abonnementer blir gjerne billigere totalt sett.

Mobilt bredbånd

Trenger du et dedikert mobilt bredbåndabonnement i tillegg til et abonnement for telefoni, har både Telenor og NetCom ulike pakkeløsninger avhengig av hvor mye data du overfører. Har du beskjedne nedlastingsbehov, har begge aktører et abonnement som gir inntil 1 GB nedlasting i måneden for 99 kroner.

Forskjellen mellom de to er at NetCom reduserer hastigheten på bredbåndet når du passerer 1 GB, mens Telenor lar deg fortsette å surfe videre med full hastighet til 1 krone per MB og en makspris på 720 kroner i måneden for databruk. Har du middels nedlastingsbehov, har Telenor et 199-kroners abonnement som lar deg laste ned inntil 3 GB, mens NetCom lar deg laste ned hele 8 GB til samme pris. Her er altså NetCom best.

Er du storforbruker, er det også NetCom som har de beste prisene. For 299 kroner får du fri bruk hos Telenor, men det viser seg at «fri bruk» betyr 10 GB i måneden, mens NetCom gir 15 GB til samme pris. NetCom har også et X-Large-abonnement som gir deg opptil 30 GB til 399 kroner i måneden, mens Telenors Total-pakke gir deg 15 GB i måneden til samme pris. Fordelen med Telenors tilbud er imidlertid at du får tre SIM-kort til den prisen, slik at du kan bruke ett i mobilen, ett i nettbrettet og ett i pc-en.

De beste mobilabonnementene

Som nevnt tror vi at mange vil være tjent med å ha kun ett abonnement – det vil si et mobilabonnement med inkludert mobilt bredbånd. Med riktig mobiltelefon kan det samme abonnementet brukes til å dele bredbåndet med for eksempel en pc.

NetCom har en løsning de kaller «NetCom Bedrift», som finnes i flere ulike varianter. Fordelen med disse, er at de ansatte kan ringe gratis mellom sine mobiltelefoner (forutsatt at alle har NetCom Bedrift-abonnement). Det enkleste abonnementet har ikke inkluderte ringeminutter eller datatrafikk, men du får også abonnementer som inkluderer et bestemt antall ringeminutter i månedsprisen.

NetCom har nylig lansert en ny pakkeløsning de kaller «Bedriftspakken». Pakkene kommer i flere ulike størrelser, og inkluderer ringeminutter, SMS og datatrafikk. Ringer du moderat og ikke har behov for mer enn 8 GB data per måned (som er mye!) og 500 minutter ringetid, er det 500 Medium-pakken som gjelder. 500 Large-pakken gir like mye inkludert ringetid, men lar deg laste ned inntil 15 GB. 3000 Large-pakken er pakken for dem som ringer mye (3000 minutter i måneden er inkludert), og som også har behov for en stor datapakke (15 GB).

Det som er smart med NetComs bedriftspakker, er at alle ansatte får hvert sitt ekstra SIM-kort i tillegg til SIM-kortet som skal brukes i mobiltelefonen. Det ekstra SIM-kortet kan brukes til surfing på nettbrett, pc eller med et usb-modem for mobilt bredbånd på pc-er som ikke har innebygget 3G.

Telenor har lignende abonnementer, som også gir gratis ringing mellom ansatte. Vil du ha inkludert datatrafikk, kan du velge mellom pakkene Bedriftspakke Small, Medium, Large eller Total. Small inkluderer 1 GB med data, og koster deretter 4 kroner per MB. Medium, Large og Total inkluderer 15 GB med data, i tillegg til at du får med henholdsvis 400, 1500 eller 3000 ringeminutter i den faste månedsprisen (ringer du mer, betaler du for det).

Både NetCom og Telenor har pakkeløsninger som inkluderer 15 GB med nedlasting i måneden – i praksis «fri bruk». For 549 kroner i måneden får du 400 inkluderte ringeminutter hos Telenor («Bedriftspakken Medium»), mens NetCom gir 500 inkluderte ringeminutter for 499 kroner i måneden (Bedriftspakken 500 Large). Trenger du opptil 3 000 ringeminutter og 15 GB nedlasting, koster dette henholdsvis 749 og 649 kroner hos Telenor og NetCom. Igjen gir altså NetCom mest valuta for pengene. Har du imidlertid beskjedne databehov, har Telenor et spesielt rimelig abonnement som for 169 kroner i måneden gir deg 1 GB – men ingen inkluderte ringeminutter.

Utenlandsbruk

Før du velger abonnement, bør du se på hvordan de ansatte bruker abonnementene når de eventuelt befinner seg i utlandet. Velger du feil abonnement her, flyr tusenlappene fort.

Telenor. Har du et mobilt bredbåndabonnement eller et Bedriftspakke-abonnement fra Telenor, betaler du maks 199 kroner i døgnet for opptil 200 MB med databruk når du befinner deg i ett av de nordiske landene. Innenfor EU/EØS er maksprisen den samme, men du kan ikke bruke mer enn 100 MB. Prisen per MB er 15 kroner, og når du har passert 13,26 MB kan du surfe så mye du vil helt til du når 200 eller 100 MB (i hhv. Norden/EU). Da får du varsling på SMS, og må betale 10 kroner per MB hvis du ønsker å fortsette surfingen.

Har du et taleabonnement kan du bruke maks 50 MB i Norden, og betaler da en pris på maks 49 kroner. Etter dette koster det 10 kroner per MB. Men pass deg hvis du har et taleabonnement og surfer i EU/EØS-land. Da koster det nemlig hele 20 kroner per MB, og det er ingen øvre grense for hvor dyrt det kan bli.

NetCom. Med et mobilabonnement fra NetCom koster det 24 kroner per MB når du befinner deg i de fleste land i Europa. Dermed risikerer du vanvittig høye mobilregninger hvis du ikke er påpasselig. NetCom har imidlertid lave priser på bruk innenfor de skandinaviske landene (Sverige, Danmark og Finland), samt i Latvia, Estland og Litauen. Med et vanlig mobilabonnement for bedrifter betaler du maks 59 kroner dagen i disse landene, og kan da overføre inntil 50 MB om dagen. Har du et mobilt bredbåndabonnement, betaler du maks 99 kroner dagen for opptil 100 MB. Prisen per MB er 8 kroner for begge typene abonnementer. Ønsker du å bruke data utover maksgrensen vil du få en SMS med spørsmål om du vil kjøpe en ny «surfepakke» som lar deg surfe videre.

Merk: Siden artikkelen ble skrevet har Netcom endret prisene på databruk i EU. Med de nye prisene koster det like mye å surfe i EU som i Norden; 39 kroner for 20MB på mobilen, eller 79 kroner for 50MB med mobilt bredbånd. Selskapet har også redusert prisene noe for databruk i Russland, Tyrkia og Thailand.

Reiser du mye i utlandet, er det med andre ord Telenor som har det beste tilbudet. Unntaket er om du stort sett reiser innenfor Norden, da bør du velge NetCom.