Verdens første 4G-nett

Verdens første 4G-nett

I dag åpnes NetComs LTE-baserte mobile bredbånd i Oslo.

Det nye mobilnettet vil kunne gi ti ganger høyere hastighet enn dagens Turbo 3G. NetCom kunne før sommeren vise frem hva de kalte «verdens første live 4G-demo» hvor det blant annet tok rundt sekundet å laste ned en MP3-låt. LTE (Long Term Evolution) innføres nå først i Oslo, og det er 2600 Mhz-området som benyttes. Senere vil 900 MHz-området brukes for å oppnå lengre rekkevidde.

I oktober inngikk NetCom en avtale med Samsung som skal levere de nye 4G-modemene. Dermed blir det LTE-utstyr fra Huawei i kjernenettet, mens klientenhetene er USB-baserte modem for bærbare pc-er.

Foreløpig er det et begrenset antall 4G-modemer som er tilgjengelig nå i desember. Disse legge nå ut for salg på netcom.no. Selskapet lover at det i de nærmeste månedene vil dukke opp flere sendere i Stor-Oslo de nærmeste månedene. Planen for 2010 er å utvide videre med fokus på de tettest befolkede områdene.

Det er ikke bare den økte hastigheten som er LTE (4G) sin styrke i forhold til Turbo 3G, men vel så mye responstiden (latency). Nå kan man nemlig operere med responstider på 10 millisekunder i stedet for 50 til 100 millisekunder. Dette vil gi et nytt løft for områder som for eksempel terminalservere og spill.

4G-nettet vil dessuten kunne håndtere at brukerne forflytter seg med større hastigheter enn tidligere.

Nå som de første modemene er på plass, er det datatrafikk det nye nettet vil brukes til. Selskapet bemerker at de fremdeles vil fortsette sin satsing på Turbo 3G.

Les om:

Mobilitet