VG på iPad - etter noen dagers bruk

VG på iPad - etter noen dagers bruk

KOMMENTAR: VG har fortsatt et stykke å gå før VG+ blir avisbransjens redningsplanke.

Det var store forventninger knyttet opp mot forrige ukes lansering av VG+ på iPad. Nå er vel det egentlig store forventninger til iPad generelt, enten det dreier seg om norgeslansering, iPad-publikasjoner, eller iPad 2 som det ryktes at kommer allerede til våren. Mange misliker all denne Apple-hypen, men det er ikke helt uten grunn at det snakkes om iPad-killere, og ikke Galaxy Tab-killere eller andre nettbrett.

Flere var tidlig ute med omtaler av VGs nye iPad-avis, og meningene ser ut til å være delte om dette virkelig er mediebransjens redning eller ikke. Stort sett virker det likevel som om folk er positive til VG+. Vi har valgt å teste den over helgen, da vi ønsket å få mer enn bare et førsteinntrykk. Vi mennesker er som kjent vanedyr, og det kan ofte være at man oppdager nye ting eller får en bedre følelse av hvordan dette fungerer når man har prøvd løsningen over noe lengre tid.

Ikke brukervennlig nok

VG+ er hverken fugl eller fisk – det er ingen papiravis, men heller ingen nettavis. Det trenger ikke nødvendigvis å være en dårlig ting. Noen kan imidlertid bli litt overrasket første gang de starter opp applikasjonen.

Grensesnittet er relativt minimalistisk sammenlignet med for eksempel VG Nett. Greit nok, men det er ikke alt som henger sammen like bra. Brukervennligheten er ikke på topp; en ny løsning som dette krever selvsagt en tilvenningsfase, men navigeringen er ikke like intuitiv selv for oss som har brukt iPad en stund.

  • Når man starter opp VG+ i stående posisjon får man opp en forside som viser et bilde av hovedsaken. Akkurat som en papiravis.
  • I liggende modus vises hovedsaken til venstre og tre mindre saker til høyre.
  • Man klikker på et bilde for å lese artikkelen, eller sveiper til venstre for å komme ”hjem”, altså til en liste med alt innholdet i utgaven.
  • Man blar seg videre til en artikkel ved å sveipe til venstre.
  • Man kan også velge artikkel ved hjelp av en skjult navigasjonsmeny nederst, i tillegg til at man kan velge seksjon ved hjelp av en rullegardinmeny øverst midt på skjermen.
  • Er artikkelen på flere sider må man sveipe oppover eller nedover.
  • Mange av artiklene, først og fremst i liggende modus, har tekst som går over flere kolonner - som i en vanlig avis. Det kan være litt vanskelig å vite hvor man skal lese – hvor man skal legge øynene – når man blar om - sveiper nedover - til neste side.
  • Teksten kan forminskes eller forstørres om man ønsker det. Bra, men av og til så havner tekst og mellomtitler på merkelige steder. Dette skyldes naturligvis at teksten brekkes om automatisk.
  • Rent visuelt ser artiklene bra ut øverst, men etter den første siden er det ingen bilder. Det blir mye tekst, og det blir tungt å lese.
  • Av og til tar det litt tid (ikke mer enn et par sekunder) å laste inn artikler. Vi har også opplevd at app-en krasjer flere ganger.

VG skal få kred for å ha laget mer enn bare en pdf-utgave av papiravisen, men det er en del justeringer som må på plass før brukeropplevelsen er optimal. Det kanskje største problemet er at det omtrent ikke finnes noen navigasjonsveiledning i brukergrensesnittet. Det er ingenting som indikerer hva du skal gjøre for å lese mer i en artikkel, eller bla om til neste sak. Wired har for eksempel løst dette ved å legge inn piler som viser at det er mer å lese.

Funksjonalitet, navigasjon, grensesnitt og lignende er noe vi regner VG jobber med på kontinuerlig basis. VG har gitt klart uttrykk for at de er i startfasen og at de ønsker tilbakemeldinger fra brukerne, derfor er det naturlig å tro at dette bare kommer til å bli bedre.

Når det er sagt, er det mye som er bra med VG+. Noe av det beste er mulighetene hva gjelder bilder og video. iPad egner seg svært godt for visning av denne typen innhold, og det føles som om både bildekaruseller og innebygde videoer kommer mer til sin rett i iPad-utgaven enn på VG Nett. Å kunne synke ned i sofaen med en iPad-avis føles dessuten langt mer behagelig enn med en masete nettavis full av reklamer og altfor mange artikler man uansett ikke leser. Annonseløsningen fungerer forøvrig bra. Annonsene er godt synlige uten at de virker påtrengende.

Kommer folk til å betale?

Det største problemet med VG+ er egentlig innholdet. Svært mange er i dag vant med å lese nettaviser og å få nyheter når de skjer. Vi er på Facebook og Twitter, abonnerer på rss-feeder, og bruker en haug med andre nettjenester eller programmer på både pc og mobil for å holde oss oppdatert. VG+ føles ikke som den ultimate løsningen i så måte. Og det skal det tilsynelatende heller ikke være. iPad-avisen oppdateres to ganger daglig; først klokken 06 på morgenen og deretter igjen klokken 18 på ettermiddagen. En utgave til frokost, og en annen til middag.

Ettersom VG+ er et betalingsprodukt – nå i startfasen kan vi prøve avisen gratis – tror vi at det skal mer til for at folk skal være villige til å betale for det. Selv om det bare er 100 kroner i måneden. Ikke kan artiklene lagres, ikke kan de leses offline, og det virker heller ikke som om alt er nytt for hver eneste utgave. Dessuten synes vi stoffmengden virker litt beskjeden, selv om vi ikke har målt og sammenlignet med innholdet i den ordinære papirutgaven.

Etter å ha lest VG+ noen dager sitter vi igjen med en følelse av at iPad er bedre egnet for magasiner og publikasjoner med stoff som har lengre levetid enn i en avis. For at en iPad-avis skal overleve må den muligens være kontinuerlig oppdatert. Vi kan selvsagt ta feil, det er vel egentlig altfor tidlig å konkludere med noe som helst. Det skal mye arbeid og hard innsats for at iPad skal bli mediebransjens redning. VG har absolutt vist at de er klare for utfordringen. Vi håper andre følger etter med like god innsats - og et bedre produkt.

Kommentar: - Det er innholdet som blir revolusjonen, ikke tavle-pc-en

Mobilitet