Vil heller prate enn å trykke

Vil heller prate enn å trykke

Blant eierne av smarttelefoner vil tre av fire gjerne ha talestyring på mobilen.

Om du trodde talestyring på mobil var noe greier som tilhørte starten av 2000-tallet, må du tro om igjen.

I en undersøkelse gjennomført av Sanderson Studios på vegne av Microsoft-datterselskapet Tellme Networks, sier 75 prosent at de vil velge en smarttelefon som lar dem skrive melding, søke på internett eller ringe kontakter med stemmen, heller enn ved manøvrering via touch-skjerm.

Det skriver Microsoft i en pressemelding.

Heftig multitasking

De fleste bruker disse smarttelefonene for å kunne gjøre flere ting på en gang. 88 prosent bruker dem under shopping, 80 prosent bruker dem mens de venter på avtaler, 78 prosent bruker dem mens de går rundt og 68 prosent bruker dem mens de besøker venner.

I tillegg brukes telefonen gjerne på restaurant, under reise, mens man trener og mens man er på skolen.

Det er ikke det at de ser på touch-skjermen som vrien, det er bare det at denne manøvreringsmetoden kan være distraherende, ifølge respondentene.

- Som tyggegummi

Hvis de kunne sluppet å trykke rundt for å ringe, sende melding til en venn eller søke seg frem informasjon – for eksempel for å finne ut hvor en restaurant ligger eller finne ut hvordan aksjemarkedet gjør det – tror de fleste de ville blitt mindre distrahert.

- Hvis du har forsøkt å skrive eller trykke på smarttelefonen mens du går ned gata eller betaler ved kassa, vet du hvor distraherende det kan være, sier Anne Truscott, merkenavnsstrategiekspert ved Sanderson Studios.

- Men bruker du stemmen mens du går eller betaler er det som å gå og tygge tyggegummi på en gang – det blir bare naturlig. Vi er i overrasket over hvor mange som folk som sier de ville følt seg komfortable med å bruke sine stemmer for å styre smarttelefonene i offentlighet, legger hun til.

Etikette i endring

Hvis studien stemmer, så er etikette i ferd med å endres. Noen respondenter mente det ville være ubehagelig å stemmestyre mobilen på restaurant, men hele 71 prosent i undersøkelsen mener det er helt ok. 93 prosent synes ikke det ville vært rart mens de gikk, 92 prosent mener det er helt greit mens de trener, mens 87 prosent er komfortable med å stemmestyre telefonen under shopping eller andre ærend.

Ikke overraskende synes mange også det er flott å kunne stemmestyre telefonen i bil.

- Undersøkelsen bekrefter hva vi trodde ville skje etter hvert som flere og flere tar i bruk smarttelefoner for å multitaske mens de er i farta, sier Dariusz Paczuski, direktør i Tellme Mobile Speech.

Som firmanavnet sier, er det en bedrift som selger løsninger for talestyring av smarttelefoner, så det bør man nok ta med i mente når man leser resultatet fra undersøkelsen, særlig ettersom verken råmaterialet eller spørsmålsformuleringen lå vedlagt i pressemeldingen.

Kunne du tenke deg å gå rundt og snakke til mobilen din? Snakk ut under!

Les om:

Mobilitet