Viste fremtidens mobilteknologi

Viste fremtidens mobilteknologi

Nettverk & Kommunikasjon var til stede da Nokia Siemens Networks viste frem LTE (Long Term Evolution).

Selv om både WLAN og Wimax utfordrer 3G-nettene, skjer det mye utvikling innenfor mobilnettene. Lengst ute i horisonten er det LTE som er den gjeldende teknologien her. Ifølge Finn Erik Hermansen i Nokia Siemens Networks er LTE å regne som fremtidens mobilteknologi. Således er det noen år frem i tid før den overtar stafettpinnen, men da blir det også en enklere og raskere teknologi vi vil få ta del i. Nokia Siemens Networks har i sine testfasiliteter oppnådd rundt 170 Mbps overføringshastighet, men tipper teknologien vil kunne gi rundt 100 Mbps i 2011 eller 2012.

I demonstrasjonen vi fikk være med på, ble det vist overføring av video i HD-format. Den MIMO-baserte teknologien brukte rundt 30 Mbps i båndbredde til dette formålet. Radiosignalene ble så bevisst påført økende grad av forstyrrelser uten at det ga merkbart utslag på videokvaliteten. Men da forstyrrelsene nådde et kritisk punkt, ble kvaliteten drastisk forverret. LTE har nemlig muligheten til å falle tilbake til HSPA-teknologien slik at sendingen kan fortsette under vanskelige forhold/forstyrrelser.

Høyere opphastighet

I tillegg til å vise frem og demonstrere ulike teknologier, var Nokia Siemens Networks også opptatt av et kommende behov for mer opphastighet i mobilnettene. HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) som er lansert av både NetCom og Telenor byr på høyhastighets downlink, men begrenset med opphastighet. Behovet for høyere opphastighet vil vokse i takt med blant annet fildelingstjenester, mener selskapet. Dermed vil de ha nye HSUPA-løsninger (High Speed Uplink Packet Access) klare en gang på nyåret. Disse produktene er imidlertid mer komplekse og gir en utfordring med potensielle flaskehalser på transportsiden. I 2009 vil selskapet trolig by på HSPA+ med høyere båndbredder.

Les om:

Mobilitet