Windows Phone 7 innen desember

Windows Phone 7 innen desember

Windows Live skal gjøre at telefonen spiller i symfoni med både pc, nettskyen og Xbox.

- Vi er tilbake, og vi er tilbake med noe meget innovativt, hevder Andy Lees, direktør for mobilkommunikasjon i Microsoft, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Han talte på Microsofts Worldwide Partner Conference i Washington, og fortalte i samme slengen at han lover Windows Phone 7 (WP7) kommer innen «siste ferie i året», altså innen årets siste kvartal og julesalget.

Han lover også utviklerne at applikasjonen de skriver vil fungere nøyaktig på samme måte uavhengig av skjermstørelse og funksjonalitet fra håndsettene som leveres fra HTC, Samsung LG og Dell. Ved lansering vil håndsettene være tilgjengelig på Engelsk, Fransk, Italiensk, Tysk og Spansk.

Samspill

Lees trekker frem Windows Live på det som skal sørge for at Microsoft skiller seg ut. Programvaregiganten ser at smarttelefonsalget i sin helhet vil fordobles de neste fire årene, og vil være klare til å sluke markedsandeler.

- Det er første gang pc, mobiltelefonen, nettskyen og spillkonsoller spiler sammen i harmoni, sier han, og ramser opp ymse applikasjoner som vil jobbe integrert, slik som Office, Sharepoint, Zune-avspillerprogramvaren, Facebook og andre nettsamfunn – og selvfølgelig Microsofts egen søkemotor Bing.

Microsoft sier også de vil tilby 250 Gb gratis nettskylagring innen Windows Live-plattformen, en tjeneste de kaller Skydrive. Brukerne skal også, via Windows Live, via en pc kunne finne og slette data på telefonen om den skulle være tapt.

Lees sparer ikke på adjektivene når han forsøker å skape blest om årets julesesong.

- Microsoft skal levere magiske, forvandlende opplevelser til forbrukerne. Dette blir vår beste ferie noen sinne, sier han.

Det ble gjort flere demonstrasjoner av hvordan telefonen fungerer på partnerkonferansen.

Lunkne utviklere

I starten av denne uken sendte Microsoft også ut en betaversjon av WP7 Developers Tools. Dessverre er ikke alle utviklerne like imponerte over denne, skriver vår nyhetstjeneste.

- Som mange av mine klienter ignorer jeg WP7 inntil videre. Vi får se om den får noe fart når den kommer i salg, sier frilansutvikler for mobilplattformen, Simon Judge.

En annen utvikler, som ønsket å være anonym, har sett et par presentasjoner av WP7, og mener det ikke er fristende å kaste seg inn i materien «etter å ha kastet bort flere år som en Windows Mobile ISV (Indenpendent Software Vendor, journ.anm.) og MVP (Most valuable professional, journ.anm.)»

Analytiker Al Hilwa i IDC peker på at Microsoft er vel sent ute i smarttelefon-segmentet.

- Vel, Microsoft jobber så kjapt de kan for å få telefonprogrammet sitt til å rulle, men de kan nesten ikke jobbe raskt nok, og telefonene kan ikke treffe markedet kjapt nok ettersom selskapet allerede er et par generasjoner smarttelefoner bakpå.

Må ha kritisk masse klar

Han mener selskapet nå må sette all motorkraft inn på å imponere utviklerne, slik at det finnes en kritisk masse av programmer klare når telefonen lanseres.

- En utfordring er at mye av utviklerspenningen i Apple-verden har vridd seg over til Ipad, som skaper et problem for Microsoft siden deres smarttelefon-apps ikke har noe nettbrett å kjøre på.

Utviklerverktøyet er i alle fall lansert som beta nå, og inkluderer Visual Studio 2010 Express for Windows Phone, som er en gratisutgave av Visual Studio 2010. I tillegg inkluderer betaen Microsoft Expression Blend for Windows Phone - en gratisversjon av Expression Blend, Silverlight rich Internet technology for Windows 7 og XNA Game Studio for Windows Phone 7.

Det følger også med en emulator for å teste applikazsjoner uten telefon.

- Den er maskinvareakselerert, støtter flerberøring på skjermer der det er mulig og gir en enkel måte å debuge og teste ut telefonapplikasjonene dine, sier Scott Guthrie i Microsoft.

Les om:

Mobilitet