Windows Phone 7 rocket Vegas

Windows Phone 7 rocket Vegas

MIX10, LAS VEGAS/PC WORLD NORGE: Nå avsløres alle hemmeligheter om Windows Phone 7. Og fra i dag av kan alle utvikle Windows Phone 7-applikasjoner.

Microsoft brukte sin utviklingskonferanse Mix2010 i Las Vegas til å gi de 4000 utviklerne som var samlet, samt internasjonal presse, svar på alt de ønsket å vite om Windows Phone 7. Konferansen ble også benyttet til å annonsere at samtlige utviklingsverktøy er tilgjengelige fra og med i dag, og at de er gratis. På denne måten legger Microsoft bredsiden til og satser på at antallet utviklere for Windows Phone 7 blir enormt.

En verden av apps

Microsoft viste frem Windows Phone 7 første gang på Mobile World Congress i Barcelona i februar, og fikk mye positiv omtale for den flotte og vel gjennomtenkte brukeropplevelsen som ble presentert.

LES OGSÅ:

Viste frem ny Windows Mobile i Barcelona

Men Microsoft lot de fleste spørsmål forbli ubesvarte, og valgte å heller bruke sin store utviklerkonferanse Mix i Las Vegas til å forklare i detalj hvordan det nye mobiloperativsystemet fungerer og hva man kan gjøre med det.

Skal Microsoft lykkes med å ta tilbake markedsandeler i det hurtigvoksende smarttelefonmarkedet er det nettopp utviklerne som er jokeren. Om Microsoft lykkes med å få hundretusener av utviklere til å utvikle applikasjoner til Windows Phone 7 blir telefonene en farlig konkurrent til iPhone. Lykkes de ikke med dette, forblir Windows Phone et nisjeprodukt, uansett om det ser aldri så lekkert ut.

Det er derfor ikke så overraskende at Microsoft har bestemt seg for å, i alle fall inntil videre, gi bort utviklingsverktøyene gratis.

Silverlight og Xbox

Microsofts enorme styrke, sammenlignet med konkurrentene, er nettopp det store antall utviklere som allerede utvikler for en eller annen Microsoft-plattform, være seg webtjenester, Xbox 360 eller Windows. Ved å benytte de samme rammeverkene på Windows Phone 7 er det svært enkelt for utviklerne å sette i gang med Windows Phone 7-utvikling.

- Over natten er alle de 500 000 Silverlight-utviklerne blitt Windows Phone-utviklere, kunngjorde Brian Goldfarb, Silverlight-sjef i Microsoft på en pressekonferanse.

Windows Phone 7 kan også bli en svært kraftig spillplattform, ettersom også utviklingen av spill vil benytte de samme kjente verktøyene som spillutviklere for Microsoft-plattformer kjenner fra før. Dermed vil det for eksempel være snakk om svært lite arbeid som skal til for at kjente spilltitler for eksempel for Xbox 360 kan lanseres for Windows Phone, ble vi fortalt.

Global app-distribusjon

PC World Norge hadde nylig en sammenligningstest av applikasjonsbutikker, hvor Windows Marketplace for Mobile fikk en 1-er på terningen. Vi fant svært lite positivt å si om tjenesten. En av ulempene er at Microsoft har gjort det vanskelig for utviklerne å tilby global distribusjon av sine programmer.

Todd Brix, direktør for Windows Phone Product Management i Micosoft, bedyrer overfor PC World Norge at de har lyttet til utviklerne og vil kunne tilby en kraftig forbedret applikasjonsbutikk med Windows Phone 7, som blant annet tilbyr global distribusjon av applikasjoner.

På samme måte som iPhones App Store vil all distribusjon av programvare til sluttbrukere gå gjennom Microsofts butikk.

- Vi er kjent med at noen har spesielle behov, for eksempel har en del bedrifter behov for egen distribusjon av programvare til sine ansatte. I løpet av en måned eller to vil vi komme med kunngjøringer om hvordan vi vil håndtere dette, sier Brix. Inntektsfordelingen forblir slik den er på dagens markedsplass, utviklerne får 70 prosent av inntektene, mens Microsoft tar 30.

I første versjon støtter ikke Windows Phone 7 såkalt in-app purchase, funksjonalitet iPhone har som gjør det mulig å kjøpe tilleggsfunksjonalitet innefra en app.

- Vi vet at dette er interessant, og at spesielt spillutviklerne ber om dette, så dette er noe vi ser på, sier Brix til PC World Norge. Brix trekker samtidig frem applikasjonsutviklernes mulighet til å støtte prøv-før-kjøp som bevis for at også Microsoft har innovasjoner å by på.

Kopierer iPhone

Uten at Microsoft har nevnt Apple med et eneste ord hittil under konferansen, er det ingen tvil om at Microsoft har plukket fra hverandre iPhone, og skruppelløst kopiert alt de har funnet det verdt å kopiere, enten det er maskinvare eller programvare. Butikk-modellen er ett eksempel, maskinvarekrav som innebygd kompass, aksellerometer og kapasitiv skjerm et annet, og også Microsoft har droppet full multitasking til fordel for et kontrollert system der varslinger går over nettet fra Microsofts servere, slik at brukeren kan få en slags opplevelse av multitasking.

LES OGSÅ:

Multitasking for alle i iPhone OS 4.0

Men Microsoft har også funksjonalitet som gjør Windows Phone 7 til noe mer enn en iPhone-kopi. Vi har fått demonstrert brukergrensesnittet, og det er unektelig lekkert. Microsofts Start-skjerm, med "tiles", eller fliser er langt mer dynamisk enn alle programikonene på iPhone. Hver flis oppdateres fortløpende med relevant informasjon. Microsofts samling av relevante data i ulike nav er også svært praktisk. I person-navet får du opp all informasjon som er relatert til en kontakt, enten det er mobilnummeret eller Facebook-statusmeldinger og Twitter-oppdateringer. I "musikk og video" er alt som har med musikk og video samlet. Microsoft demonstrerte hvordan applikasjonsleverandører kan melde at en applikasjon hører hjemme i et spesielt nav, hvorpå den ble tett integrert med det navet. Dermed kom for eksempel applikasjoner for bilderedigering opp når man var inne i bildenavet og kikket på bilder.

Konsistent brukeropplevelse

Tiden er forbi hvor hver operatør eller mobilleverandør får legge sine skall på toppen av Windows Mobile, og det er strengt spesifiserte minimumskrav for maskinvare til en Windows Phone, og en rekke designkrav, for eksempel at mobilen skal ha tre knapper i front, en Start-knapp, en tilbakeknapp og en søk-knapp.

- Nå kan utviklerne lage sin programvare i visshet om at dersom den er testet på én Windows Phone, så vil den fungere på alle, fortalte Brix og la til at det er essensielt at brukerne får den samme brukeropplevelsen uavhengig av telefon, og at dette var en begrensning som utviklerne hadde sterke ønsker om.

Lanserer musikkbutikk i Norge

Microsofts iPod-konkurrent Zune HD har fått mye positiv medieomtale, men er ikke tilgjengelig i Europa. Brukergrensesnittet på Windows Phone er inspirert av Zune HD, og samtlige Windows Phone 7-mobiler er i praksis en Zune HD, med samme brukeropplevelse og funksjonalitet. Zune HD har imidlertid også en butikk for kjøp av musikk og videoer.

- Zune Marketplace vil være tilgjengelig ved lansering i ethvert land hvor Windows Phone 7 blir lansert, fortalte Todd Brix til PC World Norge. På vårt spørsmål om ikke det vil skape konkurranse med operatører, som Telenor, som har sitt eget tilbud til abonnentene, svarte Brix at man i hvert enkelt marked må se på hvilke allianser som er nødvendig for å få på plass Zune Marketplace, men at brukeropplevelsen i musikk- og filmbutikken uansett skal være omtrent lik, uansett om man er en amerikansk eller norsk eier av en Windows Phone.

Les om:

Mobilitet