- Windows Phone 7 virker uferdig

- Windows Phone 7 virker uferdig

Microsofts nye flaggskip byr på både gode og dårlige overraskelser.

Microsofts nye operativsystem for mobiltelefoner, Windows Phone 7, har ennå ikke kommet i hyllene.

Men den svært populære teknologisiden Engadget har fått tak i en tidlig versjon av systemet, på en demonstrasjonstelefon som ikke skal ut på markedet.

Det er ennå noen måneder til de første Windows Phone 7-telefonene skal ut i hyllene, og det er dermed verdt å merke seg at endringer kan forekomme innen den tid. Men systemet som helhet er etter alle solemerker rimelig ferdig.

Positivt overrasket

Brukergrensesnittet kalles for Metro, og karakteriseres av store bokstaver og todimensjonal fremtoning.

Grafisk skal det minne om 16-bit spill, som de på Super Nintendo-konsollen, og det hele skal være pent og rent.

- Vi er ekstremt overrasket og imponert over hvor responsivt og raskt det hele fungerer, skriver Engadget.

Ingen multitasking

Det skal også være intuitivt, men krever en viss tilpasning fra brukerens side.

- Windows Phone 7 har uten tvil det mest unike brukergrensesnittet på markedet, mener Engadget.

Det virtuelle tastaturet skal være svært godt, på linje med Iphone sitt, og bedre enn Androids løsning. Men de irriterer seg over at operativsystemet ikke har muligheten til å kjøre flere programmer samtidig. Man har heller ikke muligheten til å kopiere tekst. Noe de mener er uholdbart i 2010.

God Office-støtte

Windows Phone 7 skal være et sosialt system, og på linje med blant annet HTC sitt Sense-system for Android, får man opp sine Facebook-kontakter sammen med kontakter man har lagret på tradisjonelt vis. Dette byr på problemer for de som har mange Facebook-"venner", da det ikke er mulig å omgå å få inn hele Facebook-gjengen i adresseboken.

Epost fungerer ifølge Engadget svært bra, men er ikke best i klassen. Samme med SMS og MMS. Nettleseren skal også fungere bra, og ha de samme "klype-bevegelsene" som blant annet Iphone og Android har.

Ettersom det er Microsoft vi snakker om her, er Office er stor del av opplevelsen. Og opplevelsen skal være bra. Man kan både se på og redigere dokumenter på telefonen, og det hele skal være en av hovedfordelene med systemet. Funksjonaliteten følger med telefonene, og man slipper dermed å kjøpe tredjeparts programvare, slik man må på Iphone og Android.

Bra og dumt

- Men det vi har sett virker som et uferdig operativsystem. Det virker mer som en ramme; et interessant studie og eksempel på hva nestegenerasjons mobiler kan være, skriver Engadget.

Microsoft har selv sagt at systemet vil mangle funksjonalitet som skal komme i senere oppdateringer.

- På en måte er vi glade for å se Metro som en ny måte å lage brukeropplevelser på, og det inneholder mange smarte funksjoner som kan føre til noe virkelig bra. På den andre siden må Microsoft gjøre plattformen til et produkt som kan henge sammen med de skarpeste konkurrentene i markedet om bare noen måender. Og da må noen virkelige problemer være fikset.

Les om:

Mobilitet