Mobilnettet ikke slått ut

Mobilnettet ikke slått ut

Norske mobilnett åpent for kommunikasjon under katastrofen. Alle departementer i drift igjen mandag.

Telenor har ahtt store problemer med sitt nettverk de siste månedene, men da det trengtes mest fungerte mobilnettet som det skulle. Til nettstdet Digi.no sier Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, at infrastrukturen klarte seg de kritiske timene fredag 22. juli 2011.

Fredag ble Norge rammet først av en bilbombe i Oslo sentrum, og senere av et massakre på Utøya. I krisesituasjoner bruker folk sine mobiltelefoner til å ringe, sende tekstmedlinger eller å lese på nett hva foregår. Dette medfører en enorm ekstra belastning for de viktige kommunikasjonskanalene.

– Det er viktig at mobilnettet fungerer i slike situasjoner. Vi har prosedyrer for hvordan vi skal opptre og hva vi skal gjøre. I Oslo sentrum på fredag fungerte nettet bra, men det var oppe mot sperregrensen. Uti fra de rapporter vi har tatt ut kan vi ikke se at vi hadde store problemer med nettet i Oslo sentrum, sier Amundsen til digi.no.

I begynnelsen av juni ble Telenor ferdig med å bytte alt utstyr i Oslo sentrum til nye stasjoner fra Huawei. Dette økte kapasiteten betydelig, sier Amundsen.

Testet selv

Likevel poengterer han at det var midt i fellesferien. På en vanlig fredag kunne det blitt betydelige problemer med tilgang til mobilnettet. Rundt Regjeringskvartalet og sentrumsområdene er for øvrig området med best kapasitet i Norge.

Amundsen foretok selv tester i området for å undersøke tilstanden i nettet.

– Der var det ingen avvisning, sier Amundsen til digi.no.

Skadde fra grusomhetene på Utøya ble sammen med pårørende og andre samlet på Sundvollen Hotell. Amundsen forteller at hotellet har vært under renovasjon, noe som har gjort at det har vært betydelig lavere kapasitet. Blant annet var det svært dårlig kapasitet innendørs i Telenors mobilnett på hotellet.

Politiet skal også ha oppfordret publikum i Oslo sentrum om å være forsiktige med å bruke sine mobiltelefoner.

Alle departementer i drift mandag

Regjeringen.no opplyser at alle departementer vil være i operativ drift fra mandag av. De ulike departementene vil ha ansvar for de samme områdene de har under normale omstendigheter.

- Vi har ennå ikke oversikt over skadene på bygningsmassen i regjeringskvartalet. Noen bygg er sterkt skadet, mens det er håp om at noen av byggene som er mindre skadet kan bli tilgjengelig forholdsvis raskt, sier fornyings-, administrasjons og kirkeminister Rigmor Aaserud i en pressemelding.

Alle departementer vil mandag være på plass i midlertidige lokaler. Statsbygg er i gang med et arbeid for å finne løsninger på litt lengre sikt for de departementer der det er behov. Flere departementer hadde på forhånd beredskapslokaler hos sine underordnede virksomheter og er på plass der.

Ifølge kommunikasjonsavdelingen i FAD som Computerworld har vært i kontakt med er it- og kommunikasjonssystemene i drift og har alle ansatte tilgang til dem. Computerworld kommer senere tilbake med mer om dette.