- Mobilpolitikk er som norsk landbruk

- Mobilpolitikk er som norsk landbruk

I en ny rapport mener teleanalytikeren Jon Strand at Europa kveler sin egen mobilindustri.

I en ny rapport går analyseselskapet til danske Jon Strand knallhardt ut mot reguleringspolitkken for mobilmarkedet i europeiske land. Strand mener at USA og Asia har overtatt en stor del av mobilutviklingen og at dette vil koste Europa mange arbeidsplasser.

- Europeiske politikere har en utrolig mangel på visjon om fremtiden for mobilbransjen, skriver Stand Consult i rapporten.

Supermarked.no

- Hvis vi ser på Norge har dere industripolitikk for fiskeri, olje, og landbruk. På disse områder handler det ikke bare om laveste pris for, men om en helhetlig vurdering av bransjen. Hvorfor skal mobilbransjen reguleres i hjel bare med fokus på konkurranse og lavere priser?, sier Strand til Computerworld.no.

Hvorfor er Telenor regulert, mens Statoil eller norske dagligvarekjeder slipper regulering, spør Strand.

-  Det er så vidt jeg vet tre store aktører innen dagligvarehandel i Norge. Det finnes vesentlig flere teleoperatørene. Men hvorfor har Norge Telepriser.no, når man ikke har Supermarked.no, sier Strand.

Elendig umts-behandling

Rapporten kritiserer måten de europeiske myndighetene har tatt seg av utlysing av 3G-lisensene på. I alt måtte de europeiske teleselskapene investere 110 milliarder euro, eller nesten 900 milliarder norske kroner, uten at noen av de pengene gikk til utbygging av nettverk og utvikling av telefoner eller tjenester.

Ifølge Strand må teleselskapene kunne tjene penger for å investere i ny teknologi. Hvis myndighetene, som i Norge, bare fokuserer på lave priser vil forbrukere med en gang tjene på det, men på lang sikt taper bransjen og dermed også kundene.

I rapporten påpeker Strand Consult at mobilutvikling bør defineres som et industripolitisk viktig område og en som bærebjelke i økonomien. Bare når reguleringen tas bort kan bransje utvikle seg fritt.

- En regulert telebransje er omtrent som norsk jordbruk. Det finnes ikke noen andre land i Europa hvor jordbruket er mindre effektivt enn i Norge. Med regulering tar du bort dynamikken, sier Strand.

Skatt på sol

For å klargjøre i hvilken posisjon telebransjen befinner seg gir rapporten tre sammenligninger for andre bransjer:

"- La oss beskatte jordbruksindustrien for bruk av sol og regn
- La oss beskatte shipping-bransjen for bruk av sjøen
- La oss beskatte vindenergi for bruken av vind"

Europa skyter seg selv i foten, og dermed taper vi konkurransen med andre. Ifølge rapporten har politikerne i Kina, Korea, Japan og USA skjønt at mobilbransjen er en industri som må tilnærmes på en helt annen måte enn i Europa.

- Krigen er tapt for nå. Politikerne blir nødt til å erkjenne at vi må endre føringene. Vi har et stort markedet i Europa, som skaper mange muligheter. Bruker vi det markedet til en internasjonal mobilsatsing kan det bli en kjempesuksess, sier Strand til Computerworld.no.

For mye regulering

Strand får støtte av Telenor.

- Strand har som vanlig noen gode poenger, uten at jeg vil gå inn i detaljer. I den grad det er nødvendig med regulering er vi opptatt av at denne er forutsigbar og lik for alle aktører i et internasjonalt perspektiv. Dessuten kan for streng regulering føre til manglende incentiver for å investere i infrastruktur, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Telenor.

Også Stein Gudbjørgsrud, seniorkonsulent i Teleplan tror at rapporten har en del gode punkter.

- Setter man for mye fokus på prisene for sluttbrukere, risikerer man at investeringsviljen går ned. I Norge har vi infrastrukturbasert konkurranse som bærebjelke i reguleringen. Den fører til lave priser, men går kanskje også på bekostning av noe annet, sier Gudbjørgsrud til Computerworld.no.

Men Teleplan-analytikeren kjenner seg ikke igjen i påstanden om at det ikke er mobilutvikling i Norge.

- Jeg sitter ikke igjen med inntrykket at det går så dårlig, jeg mener det er stor innovasjon i Norge. Vi har et flora  av mindre bedrifter som levere nye mobile løsninger og lokasjonsbestemte innholdtjenester, sier Gudbjørgsrud. 

Les Strand-rapporten her.

Les også kommentar:  Politikernes dobbeltmoral