Mobilt sjønett mest nyskapende

Mobilt sjønett mest nyskapende

Grimstad-bedriften MCP forsyner verdens store skip med mobiltelefoni. I går vant de NHOs pris for nyskapning.

Maritime Communications Partner (MCP) mottok NHOs Nyskapingspris 2005 av kronprins Haakon tirsdag kveld.

- Det var ikke forventet. Vi har visst det i noen dager, men i konkurransen med hele Norge er dette veldig overraskende, sier adm. dir. Trygve Sten Gustavsen til Computerworld.no.

MCP er en mobiloperatør har spesialisert seg på å bygge mobilnett ombord på ferjer og cruiseskip. Selskapet lager ikke bare teknologien, men er selvstendig teleoperatør og driver nettene på båtene.

- Vi har blitt en etablert aktør i vår markedsnisje, mobiltelefoni på skip. Med våre tjenester kan du bruke mobilen din om bord på samme måten som på landet. Prisene for bruk ligger omtrent på høyden med å ringe fra Tyskland eller England, sier Gustavsen.

Ericsson-frukt

MCP kommer ut av utviklingsmiljøet som Ericsson bygget opp i Grimstad. Alle de fire ledende ingeniørene i MCP har jobbet for Ericsson. Den svenske teleoperatøren har gitt bra støtte og samarbeid til MCP å komme seg videre.

Per 1. september har selskapet 37 ansatte.

- Vi kommer til å vokse videre. Dette er et markedet som er beregnet på to milliarder kroner i året. Vi ligger godt an med 30 prosent av markedet nå, hvis vi greier å holde markedsandelen er det mye å hente, sier Gustavsen.

Egen landekode

Ifølge Gustavsen er det tre konkurrerende aktører på markedet med løsninger for skip. Bare det norske selskapet har et eget skipsbasert nettverk, de andre to har landsbaserte nettverk. Gustavsen ser dette som konkurransefordel. I tillegg har selskapet en egen landskode.

- De er flere som ønsker seg inn i dette markedet, men foreløpig er vi tre om beinet. Vi har installert vår løsninger på 19 skip, ti andre holder på å få systemet vårt. Vi er i samtaler med 100 andre skip, sier Gustavsen.

Ifølge MCP er det cirka 500 skip som er aktuelle. I tilegg har selskapet kommersielle avtaler med 137 teleoperatører i hele verden, med målet å 220 på listen.

Nyskapningsprisen er et grafisk trykk av Rolf Graff og et reisestipend på 20.000 kroner. er et grafisk trykk av Rolf Graff og et reisestipend på 20.000 kroner.