Mobiltelefonen erstatter nøkkelen

Mobiltelefonen erstatter nøkkelen

Ved hjelp av en tekstmelding og din egen mobiltelefon kan du låse opp dører, aktivere alarmer og justere temperaturen inne.
Dette er bare et lite knippe av de mange nye bruksområdene du nå kan bruke mobiltelefonen til.

To tvilling-brødre i Kristiansand søker nå om patent på sin nye oppfinnelse. Nå er også låsprodusenten Trio-Ving blitt svært interessert i å markedsføre produktet i Norge (se under).

Løsningen er like enkel som den er genial. Ved hjelp av et gsm-modem og en liten mikroprosessor kan du bruke mobiltelefonen til å åpne omtrent alle slags låser.

Det lille Kristiansand-firmaet Send-it som står bak oppfinnelsen, har tilrettelagt for mange flere bruksområder.

-- Vi har fått stor respons fra markedet, og det åpner seg nye bruksområder hver eneste dag, sier Tore Fintland, den ene av de to gründerne i selskapet.

Til nå har de laget løsninger der mobiltelefonen kan styre dører, porter, bevegelsessensorer, alarmer, bommer, temperatur, lys, pumper, vannings-anlegg, drivhus, kjøle- og frysedisker og ventilasjonssystemer.

Ring til låsen

Responsen fra markedet gjør at Fintland tror løsningen kan bli en stor suksess. Det eneste man trenger er en mobiltelefon som kan motta tekstmeldinger.

Skal man bruke mobillåsen, kreves imidlertid en lås med elektrisk sluttstykke. Så kopler man på en boks som inneholder en mikroprosessor og et gsm-modem.

Eieren av mobillåsen kan via et dataprogram selv bestemme hvilke brukere og hvor lenge disse skal få tilgang til låsen. Dette gjøres ved å sende en sms til brukeren som da mottar telefonnummeret til låsen.

Når du ringer fra en mobiltelefon som har fått slik tilgang, vil modemet lese hvilket nummer som ringer, mikroprosessoren registrerer at det er en godkjent bruker, aktiverer låsmekanismen og låsen åpnes.

Men Fintland tror det vil ta tid før løsningen blir å finne i private boliger.

-- Det er litt for dyrt i dag. Du er avhengig av et elektrisk sluttstykke i låsen. Totalt vil nok prisen da komme opp i minst 10.000 kroner inkludert montering. Det er nok litt for stivt for at vanlige private vil se nytten av dette, sier Fintland.

Fornøyde gjester

Ernst hotell i Kristiansand er blant de første som har tatt i bruk løsningen. De har montert mobillåsen på sine garasjeporter.

Tidligere måtte gjestene inn i resepsjonen for å låse opp porten når de skulle parkere bilen. Nå får de bare en tekstmelding før de kommer med et mobilnummer. Da kan de sitte i bilen og ringe nummeret, så går porten opp.

Når gjesten bestiller, legger booking-personalet inn når og hvor lenge vedkommende skal bo der. Dataprogrammet som følger med løsningen sender automatisk ut tekstmelding og gir gjesten gyldig tilgang til porten for hele den perioden han har bestilt for.

-- Det beste med hele løsningen er at det ikke koster kunden noenting. Han kan ringe 10.000 ganger til garasjeporten uten at det koster han en krone, sier Pål LePage som er teknisk sjef ved Clarion Hotel Ernst i Kristiansand.

LePage har tenkt til å utvide løsningen til å gjelde flere dører og kan fortelle at tilbakemeldingene fra gjestene har vært gode.

-- Vi gjør dette mest som en ekstra kundeservice for våre kunder, sier LePage.

Hobby ble levebrød

Idéen til mobil-låsen ble født da Tore Fintland ønsket at hytta skulle være varm hver gang han kom på besøk. Men det ble for dyrt å la varmen stå på hele tiden.

Derfor laget han sitt eget styringssystem som fungerte slik at varmen ble slått når han ringte hytta. Løsningen var så enkel og fungerte så godt at flere bekjente ble interessert i Fintlands oppfinnelse.

-- Jeg solgte vel 50 av dem i ettertid, sier Fintland.

Men det var ikke varmestyring på hytter som var mest interessant.

-- Det er mange som hadde en tilsvarende idé på hytte-markedet. Så vi tenkte at det er ikke vits i å krangle om alt. Derfor har vi funnet mange andre bruksområder der vi foreløpig er alene, sier Fintland.

Etter interessen å dømme, tror Fintland på at de selger minst 1.000 enheter i år. Men ikke alle løsningene er mobillås-systemer.

-- Vi skal blant annet fått forespørsel om å levere et temperatur-overvåkningssystem til en kylling-fabrikk, basert på samme teknologi, sier han.