SNAPDRAGON: Snapdragon-brikkene er Qualcoms kanskje mest kjente merkevare. (Ill.: Qualcomm)

SNAPDRAGON: Snapdragon-brikkene er Qualcoms kanskje mest kjente merkevare. (Ill.: Qualcomm)

Qualcomm får ny milliard-bot

Brikkeprodusenten Qualcomm blir beskyldt for å ha brutt Sør-Koreas konkurranselovgivning og er ilagt en bot på 853 millioner dollar.

Boten tilsvarer vel 7,3 milliarder norske kroner.

Tidligere har Qualcomm lagt seg ut med myndighetene både i Kina og i EU.

I fjor fikk selskapet en bot på 975 millioner dollar (over 8,4 milliarder kroner) i Kina etter beskyldninger om monopolistisk forretningspraksis, og i EU har myndighetene anklaget Qualcomm for å betale en større kunde for eksklusivt å benytte Qualcomm-brikkesett i sine produkter.

Gransket i flere år

Det er den sør-koreanske kommisjonen for rettferdig handel (Korea Fair Trade Commission) som har ilagt Qualcomm den store boten. Boten kommer etter at kommisjonen har gransket Qualcomms handelspraksis og lisensieringspolitikk gjennom flere år, melder IDGs nyhetstjeneste.

Qualcomm er en amerikansk produsent av halvleder- og telekom-produkter, med særlig fokus på mobilbransjen. Selskapet ble etablert i 1985 og har sitt hovedkvarter i San Diego i California. Tallet på ansatte lå i fjor på rundt 27.000 medarbeidere.

I Sør-Korea har Qualcomm særlig rettet sin virksomhet mot de største mobiltelefonprodusentene, som Samsung og LG. Mange av mobilene til disse selskapene er bygd rundt Qualcomms Snapdragon-brikkesett og Qualcomm-modemer.

Anker boten

Qualcomm bestrider kommisjonens påstander og har til hensikt å anke boten, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

I sitt tilsvar har Qualcomm anført at selskapets mobilteknologi har bidratt til den eksplosive veksten i den mobile kommunikasjonsbransjen både i Korea og i resten av verden. Selskapet hevder at dette har brakt enorme fordeler til forbrukerne og fostret konkurranse på mange nivåer i mobilmarkedet.

Qualcomms sterkeste konkurrenter totalt sett er Intel og Mediatek, men Qualcomms modemteknologi anses generelt for å være bedre enn konkurrentenes, skriver IDGs nyhetstjeneste.

modem