Moderat servervekst i 2002

Servermarkedet vokste med 4,2 prosent i 2002. Hewlett-Packard holdt toppen et godt stykke foran Dell på andreplass. Totalt ble det solgt 4,6 millioner servere i fjor.

 Totalmarkedet for servere tar seg opp, men glansdagene med dobbeltsifret vekst vil ikke komme tilbake i nær fremtid, mener analyseselskapet Gratner Dataquest.

Fusjonen med Compaq ga HP førsteplassen i servermarkedet i fjor. Tilsammen leverte de to selskapene 1,39 millioner enheter i fjor, og fikk en markedsandel på 30,1 prosent. Dell solgte 851.227 enheter og har en markedsandel på 18,5 prosent.

Selv om HP havnet på førsteplass var det Dell som kunne vise til den største veksten. Salget vokste med 19,3 prosent i 2002. Det kombinerte HP og Compaq måtte tåle en nedgang i salget på 4,6 prosent.

Blant de største aktørene kunne også Sun notere seg for vekst, mens IBM og NEC begge solgte mindre enn året før.

Et av de segmentene som vokste mest var det såkalte "white-box"-segmentet. Det er bokser laget av små lokale aktører som for seg selv ikke har den helt store markedsandelen, men samlet sett har de en andel på 29 prosent av verdensmarkedet - kun slått av HP.

Servertallene inkluderer servere med både Intel-prosessorer og Risc-prosessorer (som for eksempel Sun Sparc og IBM Power4). Risc-baserte systemer genererer mer omsetning for leverandørene enn Intel-baserte systemer, men 87 prosent av alle serverne i dagens marked er basert på Intel, sa Dataquest i november i fjor.

Analyseselskapet spår at 2003 vil bli det første året hvor Intel-servere overgår Risc-systemene i verdi.