Monster-projektorer fra Epson

Monster-projektorer fra Epson

Epson har lansert en serie med ekstremt lyssterke projektorer.

PARIS (PC World): Epson EB-Z8000-serien byr på meget høy lysstyrke. Kombinert med høy oppløsning og hd-kvalitet vil disse projektorene finne veien ut i store, lyse lokaler som forelesningssaler, konferanserom og auditorier, håper Epson.

Full hd

Den nye flaggskip-serien som Epson lanserte i sitt Europa-hovedkvarter i Paris, består foreløpig av to modeller. Den ene, EB-Z8000WU, har full hd-oppløsning på 1920 x 1200 piksler og en lysstyrke på 6000 lumens.

LES OGSÅ: Slik kjøper du projektor

Den andre modellen, EB-Z8050W, har litt lavere oppløsning, 1280 x 800 piksler, men til gjengjeld enda høyere lysstyrke, opptil 7000 lumens.

Epson opererer med lysstyrke målt etter Colour Light Output-standarden (CLO), som måler en projektors evne til å yte farge på.

Begge de nye projektorene er basert på Epsons velprøvde 3LCD-teknologi, som ifølge Epson selv er den ledende projektorteknologien med 55 prosent markedsandel.

I tillegg byr de på avanserte Epson-teknologier som kjøling basert på en kombinasjon av flytende kjøling, peltier-kjøling (overføring av varme fra én side av et element til et annet ved hjelp av elektrisk strøm) og luftkjølingsteknologi, som senker temperaturen på lcd-panelene direkte.

Overbevisende

Demonstrasjonene som vi overvar under lanseringen i Paris, ga et overbevisende inntrykk av de nye projektorenes kvalitet og ytelse. Vakre landskapsscener i full hd-video, flysimulator-visning med stor detaljrikdom og avanserte grafikkpresentasjoner avløste hverandre i demorommene med klare indikasjoner på at dette er fremragende projektorer for de store presentasjonene. Kommende tester får vise om førsteinntrykket har gitt et riktig bilde av projektorenes ytelse.

Ifølge Epson har selskapet førsteplassen på projektormarkedet i Europa, men historisk har ikke Epson hatt noen særlig sterk posisjon i markedssegmentet for særdeles lyssterke projektorer. En beslutning om ny satsing på avanserte projektorer som ledelsen tok i fjor, skal endre på dette - og de nye projektorene som nå er lansert, er de første konkrete resultatene av denne beslutningen, het det i Paris.

LES OGSÅ: Verdens minste proff-projektor

Den nye EB-Z8000-serien er store, tunge og ganske dyre projektorer, det skal ikke stikkes under en stol. Så er de da også utstyrt med doble bærehåndtak, og Epson gjorde det klart at takmontering bør utføres av minst to personer. Dette er med andre ord projektorer som man ikke drar med seg fra møterom til møterom.

- Høye forventninger

- Vi har høye forventninger til disse nye projektorene, sier Dag Inge Larsen til PC World. Han er forretningsansvarlig for Epsons projektorer i Norge og resten av Norden. – Olje- og energibransjen er blant dem som har behov for slike projektorer med høy oppløsning. Vi ser også muligheter i tilknytning til digitaliseringen av kinobransjen, sier Larsen.

Ifølge pressemeldingen har de nye projektorene et fargerom som dekker den digitale kinostandarden (DCI). Store kinosaler vil nok utstyres med projeksjonsutstyr spesialbygd for kinoene, men i mindre kinoer og til visning av reklame i kinosalene ser Epson gode muligheter for deres EB-Z8000-projektorer.

Ifølge Larsen er de nye projektorene også aktuelle i «digital signage»-markedet. Riktignok har dette markedet så langt satset mest på flatskjermer, men skjermer er tross alt relativt små når vi snakker om store lokaler, og derfor tror Epson at bransjen etter hvert vil satse på en kombinasjon av skjermer og gode projektorer i en del tilfeller.

De nye Epson-projektorene kan benyttes sammen med Epsons «EasyMP»-funksjon som gjør det mulig å kjøre trådløs multiskjerm-presentasjon med opptil fire projektorer samtidig.

Tross størrelsen skal de nye Epson-projektorene være energieffektive, med et strømforbruk på bare 1W i standby-modus.

Andre miljøfaktorer er umalte overflater og ingen bruk av bly verken i optikk eller halogen.

Epson har utviklet seks objektiver til de nye projektorene, med motoriserte funksjoner for linseskift, fokus og zoom. Projektorene er utstyrt med dobbelt lampesystem.

De nye projektorene veier 22 kg og har dimensjoner på 734 x 534 x 167 mm (D x B x H).

LES OGSÅ: Epson Stylus Office BX600FW

Det er Epson EB-Z8000WU som kommer i salg først. Den blir tilgjengelig i september, og prisen ser ut til å bli cirka 99 000 kroner pluss mva., det vil si rundt 123 750 kroner inklusive mva.

Epson EB-Z8050W kommer i januar, og prisen er ikke fastsatt ennå.

Mer info: www.epson.no .