Moro i heimen

Moro i heimen

LAS VEGAS: Hjemmeunderholdning, HDTV og trådløs kommunikasjon. Det er hva sakene på Consumer Electronics Show dreier seg om.
LAS VEGAS: Consumer Electronics Show, dette Mekka for alle dingsofile, gadgetfreaks og alle som elsker forbrukerelektronikk, byr på nær sagt alt et menneske kan ønske seg av digitale løsninger. Fra komfyrer som vet mer om matlaging enn deg, til baderomsspeilet som viser deg dagens nyheter når du er ferdig med å stelle håret eller barbere deg.

Men i mylderet av apparater er det ett begrep som går igjen hele tiden: Hjemmeunderholdning. Det foreligger ikke noen entydig definisjon av begrepet, men her på CES dreier det seg om hva mennesket skal fordrive fritiden med innen hjemmets fire vegger. Det være seg spill, tv- og video-titting, musikk eller kommunikasjon.

Når det presenteres løsninger for tale eller annen kommunikasjon, er eksempelet nesten hver gang: "Så kan spillerne kommentere hverandre" eller "du kan diskutere filmen med venner andre steder mens du fortsatt ser den".

Mer spesielt dreier CES seg om høydefinisjons tv, HDTV og at hjemmets forskjellige apparater skal kommunisere trådløst. Det myldrer av store skjermer, og det er ingen som helst tvil om at HDTV er kommet for å bli. Og erstatte de lurvete tv-bildene vi er vant til. I Europa er HDTV fortsatt i startgropa, men der kan det ikke være lenge.

I alle fall ikke hvis produsenter og kringkastere vil ha noe med USA og Japan å gjøre. Der er "vanlig" tv omtrent like interessant som NMT450-mobiler er det i Norge. Fortsatt er det ikke avklart hvilke formater Europa skal enes om, men av de seks formatene peker 720p og 1080i seg klart ut.

Hva dette går ut på får vi komme tilbake til, men er du i kjøpsmodus for HDTV-utstyr, mener eksperter Computerworld har snakket med at Europa må gå for en eller begge.

Trådløst utstyr i alle former florerer her. Noe går på wlan slik du kanskje har hjemme fra før. Annet benytter den nyere Wimax. Motorolas datterselskap Freecom pusher endog utstyr basert på den ikke ferdige standarden Ultra Wide Band. Uansett standard; kabel er ut.

Med unntak av de som leverer 200 megabit per sekund gjennom strømkabelen. Men de ser ut til å tiltrekke seg mest oppmerksomhet fra de som vil levere signaler til huset, enn fra dem som vil kommunisere innen hjemmets lune arne.