Møt robotene som truer nettpokerbransjen

Møt robotene som truer nettpokerbransjen

De har uendelig tålmodighet og regner perfekt odds. De blir aldri frustrerte over å tape. Den feberhete nettpoker-bransjen går en usikker fremtid i møte.

Det har lenge vært snakket om robottrusselen blant pokerspillere på nettet. Tidligere handlet diskusjonene mest om analyseprogrammer som kunne regne ut odds basert på kortene på bordet. Nå har spillerne rettet fokus mot helautomatiske roboter, såkalte pokerbots, som kan loppe mindre erfarne spillere på bord som opererer med begrenset innsats.

- Det stemmer at det har versert rykter om slike roboter i et par år nå, sier Rolf Woods.

Han er manager for det norske superlaget The Norsemen, og har spilt poker i 25 år. Woods er også en aktiv nettspiller. Han tviler ikke på at robotene kan tjene penger ved å spille på følelsesløs strategi, men tror at nettstedene kommer til å gå seirende ut av kampen.

Mener det er tragisk

Under VM i pokerbots i Las Vegas i fjor fikk nettspillindustrien seg en leksjon i hva denne type programvare kan være i stand til. Riktig nok tapte roboten PokerProbot mot pokerstjernen Phil Laak etter en tre timer lang dyst, men Laak måtte innrømme at roboten var atskillig bedre enn den gjennomsnittlige pokerspiller på nett.

I dag har bruken av avanserte pokerroboter i USA vokst til et slikt omfang at nettsteder som tilbyr pokerspill ansetter hundrevis av mennesker for å avsløre brukerne. Også spillselskaper som leverer poker til norske nettbrukere har bitt seg merke i fenomenet. Sannsynligvis er det kun et tidsspørsmål før problemet blir reelt også her til lands.

- Det er tragisk om dette skal ødelegge pokerspilling på nettet i fremtiden, sier Hans Martin Nakkim, ansvarlig for nettstedet Betsson.com i Norge.

Krever kunnskap

Publisitet rundt pokerbots er dårlig pr for spilleverandørene. Rent økonomisk har ikke robotenes inntog noen direkte betydning for selskapenes inntekter. De lever av prosenter fra vinnende potter, og får sine penger uansett om det er robot eller menneske som spiller.

Verre blir det dersom spillerne blir skremt av situasjonen og holder seg borte fra nettsidene. Selskapene er derfor svært opptatt av å avdramatisere situasjonen.

Nakkim innrømmer at det er oppdaget enkelte tilfeller av manuell programvare i selskapets system allerede. Disse spillerne har fått kontoen stengt med umiddelbar virkning. Han skynder seg likevel å påpeke at ingenting tyder på at selvspillende roboter har inntatt nettverket.

- Men at slike programmer eksisterer er jo et problem i seg selv, fortsetter han.

Det mest populære nettstedet blant norske pokerspillere, Expekt.com, ser foreløpig ikke på fenomenet som en reell trussel.

- Det finnes ingen beviser på at slike roboter brukes på Expekt.com. Dessuten krever robotene i dag ekstremt mye av brukeren, kommenterer informasjonssjef Klas Winberg.

I jakten på lettjente penger har enkelte programmerere begynt å selge ferdiginstruerte roboter på Ebay og gjennom ulike diskusjonsfora på nettet. Dette er dårlig nytt for spillselskapene.

Dagens roboter er kanskje ikke gode nok til å slå de beste spillerne, men definitivt gode nok til å slå mindre erfarne spillerne, for øvrig ofte omtalt som fisker. Dermed er det opp til pokerleverandørene å utvikle gode nok mottiltak for å hindre robotene adgang til deres nettverk.

Våpenkappløp.

Så langt har det vanligste mottiltaket mot roborter som Winholdem vært at selve pokerprogramvaren skanner brukerens harddisk ved installasjon og oppstart. Det tok ikke lang tid før utfordringen var løst. Ved å koble sammen to maskiner og benytte en enkel fjernstyringsapplikasjon ble det med ett tilnærmet umulig å oppdage roboten.

- Det viktigste fremover blir å følge med på spillmønstrene og utvikle motprogramvare. Disse robotene er designet for å vinne på limit-bord over lang tid, og vi sporer alle hender som spilles, sier Winberg i Expekt.com.

Foreløpig er robotbransjen preget av en del tvilsomme aktører og rene svindelforsøk. Samtidig fungerer robotene dårlig på no limit- bord og mot dyktige spillere. Likevel bør det understrekes at utviklingen fortsatt er i startgropen.

Det er overhengende fare for at pokerbots, i likhet med virus og spam, er et fenomen spilleverandørene må leve med. Hvem som kommer seirende ut av kappløpet gjenstår å se.

Les hele saken i papirutgaven av Computerworld

Har du ikke abonnement på Norges største it-avis. Gjør noe med det!