Mozilla blir kommers

Mozilla Foundations ønske om å tjene penger blir godt mottatt av bransjen.

Mozilla Foundation meldte i går at de etablerer en kommersiell søsterorganisasjon kalt Mozilla Corporation. Det nye selskapets misjon er å tjene nok penger til å videreutvikle nettlesern Firefox og andre produkter.

Den amerikanske it-industrien har reagert positivt. Følelsen er at de organisasjoner som skal drive med åpen kildekode med suksess bør støtte seg på et eller annet slags kommersielt selskap. Tilbakemeldingene fra Mozilla-samfunnet har også vært positive. Mozilla lover at det ikke vil bli forandringer i lisenspolitikken.

Suksess

Mozilla Foundation ble etablert for to år siden med to millioner i banken levert av America Online. Nettleseren Firefox har hatt en voldsom suksess og har frem til nå karret til seg rundt 10 prosent av nettlesermarkedet. Firefox har blitt lastet ned mer enn 75 millioner ganger, ifølge Mozilla selv.

Nettleserens suksess har ført til at Firefox har fått en stor økonomisk verdi, selv om det var aldri ment at det skulle bli slik. Firefox får det meste av sine inntekter gjennom et verktøy som lar brukerne søke på nettet via forskjellige søkemotorer eller søke etter produkter på steder som Amazon.com eller Ebay. Firefox får prosenter av omsetningen fra sine partnere.

Men Mozilla Foundation er en stiftelse som egentlig ikke skal tjene penger. Derfor er det langt enklere for organisasjonen å etablere et kommersielt selskap til å ta seg av alt dette. Selskapet er heleid av stiftelsen og har ingen planer om å gå på børs, skriver IDGs internasjonale nyhetstjeneste.