- Mp3-spilleren årets julebombe

Sikkerhetstrusler under tusenvis av juletrær i år, advarer et sikkerhetsselskap.

Både bedrifter og enkeltpersoner bør være klar over sikkerhetsrisikoen ved å lagre sensitiv informasjon ubeskyttet på det som ventes å bli en av årets store julegaver, mp3-spillere.

Dette mener sikkerhetsselsakpet Pointsec. Selskapet sender ut en pressemelding med en blanding av nyttig informasjon og skremselspropaganda om hvor farlig det kan bli å ha informasjon på små lagringsenheter.

Lagring av bedrifts- og persondata

Mp3-spillere ventes å ligge høyt på julenissens shopping-liste denne julen. De fleste av spillerne har nå kapasitet til å lagre store mengder informasjon, og stadig flere bruker dem til mer enn lagring og avspilling av musikk. Typisk er overføring og lagring av bedrifts- og persondata som det er praktisk å ha med seg rundt når man er på farten, og i mange tilfeller er denne informasjonen sensitiv, ifølge pressemeldingen.
 
Salget av mp3-spillere øker stadig, og ventes å eksplodere den siste tiden frem mot jul. Til tross for at de fleste av spillerne er små kan mange av dem lagre opptil 60 GB med musikk- eller datafiler.

- Dette er hyggelig for mange håpefulle, men alle bør være klar over risikoen ved å lagre sensitiv informasjon som ikke er forsvarlig beskyttet på disse spillerne, sier administrerende direktør Frank Horntvedt i it-sikkerhetsselskapet Pointsec Norway.

Ubeskyttet

Hvis slik informasjon ikke er beskyttet med passord- og krypteringsfunksjoner kan tap eller tyveri av slike enheter koste både forbrukere, bedrifter og samfunnet dyrt.
 
- Slike enheter kan ses på som bakdører i bedriftens it-systemer, der sensitiv informasjon om selskapet, ansatte og kunder kan slippe ut - med den risiko dette innebærer for at data kommer i uønskedes hender, sier Horntvedt.