MS-Dos feirer 30 år

MS-Dos feirer 30 år

Ble kjøpt for en neve dollar og startet Microsofts store fremmarsj i 1981.

Denne uken, på 27. juli, feiret operativystsmet MS Dos 30 års bursdag. ”Fødselen” markeres av at Microsoft kjøpte rettighetene til Qdos fra selskapet from Seattle Computer Products (SCP).

Qdos var en forkortelse for “Quick and Dirty Operating System”, også kjent som ”86-Dos”. I MS-Dos ble “D”-en endret til “Disk”. Dermed er MS Dos en forkortelse for ” Microsoft Disk Operating System”.

En neve dollar

Det var datagiganten IBM som kontaktet Bill Gates og Microsoft med ønsket om et operativsystem for deres nye personlige datamaskin (Personal Computer, PC) som var under utvikling.

Med det målet kjøpte Microsoft opp Qdos. Hvor mye de betalte for operativsystemet er kildene ikke enige om. Ifølge Wikipedia var det 75 000 dollar. Andre kilder, som Slashdot, snakker om 25 000 dollar.

Den første versjonen som Microsoft ga ut i 1981 var uendret, bare med det nye navnet, MS-Dos.

Fortsatt i bruk

Microsoft valgte å lisensiere operativsystemet frem for å selge det. Det valget førte Microsoft til topps av it-verdenen da i løpet av 80-tallet og ut i 90-tallet nesten alle solgte pc-er var utstyrt med MS Dos. Hvor mye Gates’ selskap har tjent på IBMs valg og oppkjøpet av Qdos er ukjent, men han var lenge verdens rikeste mann.

Operativsystemet kom i åtte fullverdige versjoner, som hver gang ble spekket med utvidede funksjoner. Etter at Windows ble introdusert forsvant begrepet ”MS-Dos” stadig mer fra spaltene, men var frem til Windows XP i bunn av operativsystemet. MS Dos brukes fortsatt på noen områder.

Les også: Happy Birthday, MS-DOS -- 30 candles