Multifunksjonsskrivere gjør mer enn å spare plass

Multifunksjonsskrivere gjør mer enn å spare plass

De har vært der noen år, skriverne som kan mer enn å skrive. Men først nå ser vi nytten de kan gi oss. I alle fall jeg.
Finnes det noe mer kjedelig enn en skriver? Javel, så er de raskere, mindre, penere enn før. Skriver tettere og med flere farger og alt det der. Dessuten burde de være avlegse; det papirløse kontoret ble lansert som en visjon for over 25 år siden. Men utskriftsmengden øker og øker. Stakkars skog, og lykkelige skriverprodusenter.

Nå er imidlertid noe i ferd med å skje. Nei, utskriftsvolumet går ikke ned. Men det kommer nye måter å bruke skiverne på, som sparer papir, tid og arbeid. Teknologisk er løsningene slett ikke banebrytende, men de er det kanskje organisatorisk.

Ikke nytt, men nytt

Rundt en tredel av skriverne som selges i Europa for tiden er såkalte multifunksjonsskrivere; de har skanner og ofte telefaks innebygget eller som påbygg. Og så, da? Vel sparer du noe plass, men spørsmålet er om kombinasjonen er like god som flere frittstående enheter. Eller i alle fall billigere.

Feil. Helt feil måte å tenke på. Det innså jeg forleden. Til tross for at jeg har sett disse løsningene noen år, har jeg trukket på skuldrene. Kjekt å kunne skanne inn et dokument og sende som epost, men det gjør du vel fra en pc og ikke fra en skriver. Tenkte jeg.

Plutselig falt skjellene fra mine øyne. Det var under et av Lexmarks "vekkelsesmøter", som de selv kaller det. Eyvind Røst la et dokument på skanneren, trykket på en knapp og erklærte det for innskannet og omdannet til pdf (Portable Document Format, Adobes populære standard for digitalisering av dokumenter).

Multi, som i "multi"

"Ikke f... om du ocr-leste det der så fort", ropte jeg. Røst påsto forfjamset det motsatte. Og viste resultatet. Visst var dokumentet lest inn som en pdf-fil. Både som et "avtrykk" så du kunne skrive ut en kopi, men også slik at teksten kunne brukes videre. For eksempel i tekstbehandling.

Fra panelet på skriveren kunne dokumentet skrives ut, sendes som telefaks eller som epost med pdf-en som vedlegg. Kjedelig, javisst. Men poenget er at du gjør det uten å måtte foreta deg noe på pc-en. Uten å starte verken Omnipage, Word, Acrobat eller hva du nå bruker.

"Hverdagsforenkling" er et ord markedssjef Hans-Arvid Rønning i Lexmark liker å bruke om dette. For en sjelden gangs skyld gir jeg en markedsføringsperson rett. Ikke det at Lexmark er alene om slike systemer, men de er kanskje flinkest til å fortelle om dem.

Herfra eller derfra

Fra skriverens trykkfølsomme panel, eller fra pc-en din, kan du bestemme hvem som skal få meldingen/fakturaen/skjemaet på papir, som epost eller som telefaks. Eller du behøver ikke bry deg; programvaren er sentralt satt opp mot bedriftens katalog slik at den finner det ut selv. Det krever ikke all verdens, annet enn en multifunksjonsskriver og tilhørende programvare.

Jeg som trodde det var plassmangel som gjorde dem populære. Men det har tatt tid før produsentene kom med budskapet også.

-- Vi ser at det er vanskeligere å selge løsninger enn vi trodde. Dessuten er det vel først nå teknologien er moden, sier Rønning. Som for tiden mener å oppleve den reneste vekkelsen rundt multifunksjonsskrivere.