Multimediale fristelser

Multimediale fristelser

Apples nye applikasjonspakke iLife gjør Mac-en mer familievennlig.
Som siste ledd i serien av produktnavn med i først kommer nå "iLife", intet mindre. Den norske versjonen ble lansert denne uka. Egentlig er dette en samling av alle applikasjonene for medieinnhold, Itunes, Iphoto, Idvd, Imovie, samt et nytt leketøy for musikere, Garageband.

Det minner ikke så lite om Windows XP Media Center, som også er en samling og sammenkobling av de ulike medieprogrammene, slik at man ikke "behøver" programvare fra en tredjepart.

Strategien er likevel slående ulik. Mens Microsoft pakker sine programmer inn i selve operativsystemet (hvis EU ikke tvinger dem til å ta dem ut igjen), er pakken fra Apple en mer tradisjonell pakkeløsning, en såkalt suite.

Virtuell server

Man kan gjøre mye morsomt med Ilife. ITunes er velkjent, og den innehar stort sett de samme egenskapene som de fleste musikkspillere på nettet. Imidlertid støtter den lydformatet AAC, av mange regnet som det overlegent beste komprimeringsformatet.

Apples Itunes kom klart best ut av en AAC-test gjort av lydeksperter på nettstedet CD Freaks.

Det er også suverent enkelt å lage spillelister ut fra nær sagt hvilke som helst kriterier. Nytt for mange er Rendezvous, en slags virtuell server som gjør det mulig å dele spillelister med andre maskiner på samme nettverk.

Apple understreker at kun avspilling, ikke kopiering, lar seg gjøre på denne måten, selv om enkelte blant publikum, under demonstrasjonen i Oslo sist torsdag, bare

måttefortelle menigheten at de visste hvordan de kunne omgå kopisperren. Kopiering eller ei, mange venter på Itunes-butikken, men den fortsatt langt unna i Europa.

-- Det er umulig for oss å si når den kommer, sier norgessjef i Apple, Arne Odden.

Lokale avtaler med de europeriske plateselskapene er blant det som forsinker lanseringen. Det er juss, ikke teknologi, som står i veien.

Familiekalender

Det er lagt opp til deling i Ilife, både mellom programmene og mellom brukere. Bilder kan i likhet med musikk deles på et nettverk, og her er det ingen copyright-problemer, dersom du skulle ønske å kopiere fra en venn eller kollega.

De ulike programmene kan kombineres på et utall måter, du kan legge musikk til film eller omvendt, lage lydspor til et foredrag, og så videre.

Garageband er en slags amatørversjon av Apples programvare for musikere. Her kan du samle og lage lydsløyfer, plukke gitarlyder fra et utall predefinerte innstillinger, og spille inn låter. Apple har brukt deler av proffprogrammet Logic for å bygge Garageband.

I motsetning til Itunes, er ikke Ilife-pakken som helhet tilgjengelig for Windows. Pakken koster 449,- og er i salg nå fra Apples nettbutikk.