München stopper Linux-utrullingen

Tysklands tredje største by frykter at hver av de 14.000 datamaskinene som skulle legges om fra Windows til Linux skal bryte 50 patenter.
Den plutselige stoppen i den mye omtalte Linux-utrullingen i München kommer som en følge av EUs planlaget programvaredirektiv. Dette direktivet vil skjerpe patentreglene for programvare i EU vesentlig, vel og merke

dersom det blir endelig vedtatt. Flere land, blant dem Frankrike, Storbritannia og Tyskland, har sagt at de vil stemme ja til direktivet.

Programvarepatenter regnes som en av de største truslene mot Linux. En gjennomgang som administrasjonen i München har foretatt, viser at en gjennomsnittlig Linux-pc vil bryte mot 50 patenter.

Münchens borgermester Christian Ude er nå bedt om å kontakte den tyske regjering for å få klarhet i hvordan det nye EU-direktivet eventuelt vil påvirke byens Linux-satsing, skriver Computerworld Danmark.

En beslutning om å stoppe utrullingen av Linux i München vil være et alvorlig tilbakeslag for alle som ivrer for åpen kildekode. Også Bergens kommunes friske Linux-strategi vil kunne bli påvirket av EUs patentdirektiv og hvordan andre europeiske byer forholder seg til dette.

For Microsoft er nyheten om at Münchens Linux-prosjekt stoppes sannsynligvis godt nytt. Selveste Steve Ballmer forsøkte i sin tid å få bystyret i München til å omgjøre sitt vedtak om å satse på Linux.