Mus i hjernen!

Mus i hjernen!

Petter Smarts våteste drøm? En datamaskin som navigeres med tankene er nå demonstrert.

Maskinen bærer navnet Berlin Brain-Computer Interface (BBCI) og er utviklet av forskere ved Fraunhofer Institute i Berlin og Charité, som er det medisinske instituttet ved Berlin Humboldt Universitet. BBCI ble vist fram på Cebit-messen i Hannover.

Maskinen gjør det mulig å skrive meldinger på en dataskjerm ved å kontrollere markørens bevegelser med hjernen, skriver New Scientist.

Electroencephalogram-signaler

Brukeren må brukere ikle seg en litt spesiell lue (se bildet) som måler den elektriske aktiviteten i hjernen, i form av electroencephalogram-signaler (EEG) (norsk oversettelse av dette begrepet mottas med takk, red.anm).

Brukeren må så tenke på å flytte høyre eller venstre arm for å styre markøren.

- Det er en veldig rar følelse. Og du ser av alle som er interessert i å se på dette, at potensialet er veldig stort, sier Gabriel Curio i Charité.

For amputerte

Tyskerne ser for seg at innretningen først og fremst kan komme til nytte for lammede eller paralyserte pasienter, og for amputerte som på denne måten kan styre kunstige lemmer.

Men også i andre bransjer, som spill og underholdning, kan teknologien gi store muligheter.

Curio sier til New Scientist at brukere kan greie å håndtere maskinen i løpet av bare 20 minutter, etter å ha trent på 150 "mentale" markørbevegelser.

Maskinen lærer seg raskt å kjenne igjen aktivitet i det området i hjernen som styrer bevegelser. Det er algoritmer utviklet ved Fraunhofer Institute (fra før mest kjent som oppfinnere av mp3-formatet) som gjør det mulig for maskinen å lære seg å gjenkjenne slik hjerneaktivitet.

Les mer om BBCI her.

Showtime: Se bildene fra Cebit.

Les alt om Cebit.