Mye digitalt, men lite på papiret

Mye digitalt, men lite på papiret

Fotorådet melder at digitalfoto øker som aldri før, og at Norge er langt fremme. Men bildene kommer sjelden ut på papir.
I fjor ble det solgt 270.000 digitalkameraer i Norge. Det betyr at i forhold til folketallet er det bare Japan hvor det selges flere i hele verden. Økningen i salget fra 2002 til 2003 var på 80 prosent. Fire av ti norske hjem har digitalkamera, det er igjen bare Japan som ligger foran.

Fotorådets Knut Førsund mener over halvparten av de norske husstandene vil ha digitalkamera i løpet av året. Og dermed vil de også ta flere bilder.

-- Det er de med digitalkamera som fotograferer mest. Men det meste av papirbildene som blir fremstilt er tatt på vanlig film. Det er nok en terskel for mange å få bildene over på papir, sier Førsund.

Han viser imidlertid til at Kodak hadde en kampanje for du kunne få 100 bilder overført til papir for en krone stykket. De fikk inn over en million bilder.

Bildeklemma

Den største andelen papirbilder lages ifølge Førsund på laboratoriene og ikke i hjemmene. Faktisk er det større økning i bruk av fotolaboratorier og internettilbud enn det er utskrifter av foto hjemme.

-- Jeg tror det er jentene som er lei av å vente på at gutta får ut bildene fra skriveren. En fotohandler jeg kjenner ga en cd til en dame som luftet sin frustrasjon over at mannen aldri fikk somlet seg til å skrive ut bildene. Hun kom tilbake med 600 bilder og ble kjempefornøyd, forteller Førsund.

-- Dette med bilder som ikke blir overført til papir fordi det alltid kommer noe i veien kan kanskje skyldes tidsklemma. Jeg kan vel finne opp et nytt ord og kalle det bildeklemma, sier Førsund humrende.