To mygg i én smekk

To mygg i én smekk

Siemens Gigaset SX550 kombinerer to gode produkter til ett dårlig.
I Siemens Gigaset SX550 kombineres to produkter som etter hvert finnes i mange norske hjem, analog trådløs telefon og trådløst aksesspunkt.

De fleste av oss har nok bokser og dingser hjemme, og synes det er helt greit å få en mindre å holde styr på. Siemens' mål har tydeligvis tatt mål av seg til å levere "den komplette løsning til det moderne hjem", som det ville hett i en annonse på femti-tallet.

Og det er kanskje assosiasjonene med gamledager som er problemet med SX550. Tiden har løpt fra de store, kombinerte kabinettene som får hedersplassen i stua. Elektronikk er definitivt ikke noe som går i arv. Tvert imot løpes dørene hos Elkjøp ned hver gang det kommer noe nytt, selv om det bare et

littbedre. Med Gigaset SX550 i huset må aksesspunktet byttes samtidig med at ny telefon anskaffes. Eller motsatt. Og hvem vil vel det?

Meningsløst

Problemet med SX550 er at det ikke er synergieffekter mellom telefonen og aksesspunktet, bortsett fra at begge henger på telefonlinjen. Hadde den trådløse telefonen vært en wlan-telefon, kunne produktet hatt en mening. Nå når den er en helt ordinær analog dect-telefon, blir det hele meningsløst.

Ikke for det, designmessig har Simens gjort en god jobb. Bortsett fra at hele settet er for stort, ser det riktig lekkert ut med sine diskret knapper og grønne lys. Det medfølgende Gigaset S1 håndsettet har riktig størrelse og ligger godt i hånden.

Telefon-menyen er som på andre Gigaset-telefoner. Denne testpiloten synes lite brukte funksjoner, som å åpne håndsettlisten og å starte talestyring, har fått en for sentral plassering på styretasten. Det samme gjelder sms-knappen, særlig når Telenor ikke støtter fastnett-sms.

Lydkvaliteten er god, mens skjermen gjerne kunne ha hatt bedre lesbarhet.

Enkelt

Mens brukerveiledningen for telefonen er lang som et vondt år, er wlan-ruterens bruksanvisning velsignet kortfattet og enkel.

Installering og konfigurering går raskt og smertefritt. Steg for steg ledes brukeren gjennom instillingene som er nødvendige. Ved å legge inn ip-adressen til trådløs-ruteren i nettleseren, kommer et innloggingsbilde opp. Fra der er det bare å gjøre som man får beskjed om.

Aksesspunktet bruker standarden 802.11g som skal gi hele 54 megabit per sekund. Det hjelper lite når testpiloten kun har 11b-kort, men kjekt å ha dersom flere pc-er skal snakke sammen uten å gå ut på internett.

Gigaset SX550 gjør jobben. Men sorry, Siemens. Dere har satt sammen to gode produkter i en pakke jeg ikke skjønner hensikten med. Derfor rekker det bare til 2 på simkortet.