Mystisk Dropbox-stopp

Mystisk Dropbox-stopp

Vedlikeholdstabbe, sier selskapet. Vellykket protest-hack, sier crackere.

Fra fredag ettermiddag og gjennom hele helga var filtilgang- og lagringstjenesten Dropbox helt eller delvis utilgjengelig for de fleste brukerne. Både under og etter fraværet kom det serier av motstridende meldinger om hva som ikke fungerte eller hadde gått galt.

Første melding fra en cracker-gruppe var at de hadde lykkes med et angrep kom fredag ettermiddag. De hadde stjålet data, og hadde satt Dropbox ut av drift som en protest, hevdet de.

Dette ble ganske raskt avvist av Dropbox. De hevdet at de hadde gått på en smell under ordinært driftsvedlikehold, i følge nyhetstjenesten til Computerworld.

Kortvarig ble langvarig

De første som varslet, var kunder i USA. Nedetida var minst tre timer fredag kveld Stillehavstid, lørdag morgen norsk tid. Problemer med innlogging skal ha fortsattt hele helga for enkelte brukere og var i de tidlige morratimene i dag fortsatt ikke løst for en prosent av brukerne.

Verre er det at fem prosent ikke fikk synkronisert det lokale Dropbox-lageret mot nettet, mens hele 20 prosent av mobilbrukerne hadde problemer med mobil-app-en.

I en bloggpost fra seint i dag morges har Infrastruktursjef Akhil Gupta Dropbox en gjennomgang av hva som gikk galt, og hva som gjenstår. Det er fortsatt noen problemer knyttet til fotosynkronsieringstjenesten Dropbox kjører mot enkelte mobile dingser.

Dropbox skal også endre måten de kjører vedlikehold på.

Dårlig omdømmesak

Dropbox er en av de mest populære filtilgangstjenestene, men har vært kritisert for at den enkle bruken hadde gått ut over sikkerheten. Å hindre tilgang til dataene for brukerne over flere dager er et sikkerhetsbrudd som er det siste Dropbox trenger.

Det er i tillegg et omdømmeproblem for nettskytjenester. Den største skepsisen brukere og kunder har til nettskytjenester er at tjenester skal gå av lufta og bli utilgjengelige. At det skal gå dager er selvsagt ikke akseptabelt i det hele tatt.

Selv om frontsiden av tjenesten drives av Dropbox, lagres filene til brukerne kryptert i nettskytjenestene S3 hos Amazon.

Kvitret om status

Både hack-varselet og meldingene om problemene og etter hvert at de skulle være fikset ble meddelt som kvitringer hos Twitter.

Gruppa som hevdet de sto bak angrepet, 1775 Sec, hevder at de er relatert til Anynomous. Angrepet skal ha vært en markering av ettårsdagen for dødsdagen til internettaktivisten Aaron Swartz.