Mytob dominerer i virusverden

Stadig flere varianter av Mytob-familien dukker opp. Kaspersky Labs' Virus topp 20-liste for juli holdt på å bli en ren Mytob Topp 20.
Mytob.c hadde toppet listen i hele tre måneder, og overskygget 2004-vinneren NetSky.q. Stadig flere Mytob-varianter kom til. Men i virusverden skjer ting fort. Plutselig var Netsky.q igjen på førsteplass.

Mytob-familien ble satt under press. Fra å ha 13 medlemmer på topp 20-listen, ble fasiten i juli "kun" 10.

Mytob har ikke blitt presset ut av nye ormer, men av gamle kjente i familiene Bagle, Zafi, Mydoom og selvsagt NetSky.

Zafi-fremgang

Ifølge Kaspersky Labs er den mest overraskende utviklingen, fremgangen til Zafi. I juni klatret Zafi.d seks plasser og havnet på tredjeplass, og i juli skjedde omtrent akkurat det samme med Zafi.b.

Disse ormene, som sender ut spam på mer enn 15 europeiske språk, ligger stabilt på topp fem-listen, og det er helt uventet. Kaspersky har ingen konkret forklaring på hvorfor dette har skjedd.

På hele listen er det kun en helt ny deltaker; Mytob.bt.

Merkelig dom

Det mest interessante funnet, ifølge Kaspersky, er omr-trioen som har funnet sin vei tilbake på Topp 20-listen. Disse ormene har ført til at Mytob har mistet sin posisjon. Først og fremst NetSky.d. Den ble sist sett i mai, på 15. plass, for så å falle ut av listen. Men i juli kom ormen tilbake på en 12. plass.

De fire NetSky-variantene holder henholdsvis 1., 7., 9. og 12. plass. Kaspersky mener at dette gjør beslutningen til det tyske rettsvesenet om å dømme opphavsmannen Sven Jaschan til 18 måneders betinget fengsel og 30 timers samfunnstjeneste, enda mer oppsiktsvekkende.