- Nå blir smarttelefonene kjedelige

- Nå blir smarttelefonene kjedelige

KOMMENTAR: Når telefonene ser like ut og fungerer likt så må ingen komme å påstå noe annet...

Vi kan se tilbake på noen fantastiske år når det gjelder utvikling av mobiltelefoner. Etter en litt kjedelig periode satte Apple fart på bransjen igjen da de lanserte iPhone. Da jeg her om dagen la min iPhone 4 ved siden av en HTC Sensation, en LG Optimus II X og en Samsung Galaxy S II, gikk det opp for meg at moroa var over.

Foran meg lå det nemlig fire mobiltelefoner som så nesten kliss like ut. Tre av dem kjørte i tillegg mer eller mindre samme programvare. Hvor spennende er nå det, egentlig?

Apple har satt sine advokater på saken. Men hvor forskjellig kan man egentlig lage en mobiltelefon som skal ha en størst mulig skjerm med multitouch? Apple har designet det som er blitt referansen for en moderne smarttelefon. Selve definisjonen. Man skal anstrenge seg for å lage en tastaturløs multitouch-telefon med stor skjerm som ikke skal ligne på iPhone. I alle fall om den skal ha en funksjonell design.

Jeg håper Apple ikke vinner frem. Selv om de har vært utrolig innovative, har også de tross alt hentet masse inspirasjon fra andre mobilprodusenter. Men en ting er sikkert: Det er ikke lenger slik at iPhone kommer til å selge enormt mye bedre på grunn av design alene. Apple kommer garantert til å fortsatt lage lekre telefoner, men det gjør også flere andre, spesielt Samsung.

Kun pris, design og hardware er ulikt

Vil Apple beholde sin høye markedsandel, vil de trenge andre differensiatorer. Det kan bli vanskelig, men de kan trøste seg med at det er enda vanskeligere for konkurrentene. For de har valgt Android, hele hurven, bortsett fra Nokia. Og dermed stiller de med omtrent den samme programvaren, og har bare design, pris og maskinvarespesifikasjoner å differensiere seg på.

Joda, de lager forskjeller i programvaren sin, men ikke som er store nok til at det bør være utslagsgivende.

Og kjedelig er det. Når telefonene ser like ut og fungerer likt så må ingen komme å påstå noe annet.

Android har hatt en fantastisk utvikling. Det er ikke like brukervennlig som iOS, men har til gjengjeld masse fleksibilitet. Og det finnes nå en like blomstrende flora av apper for Android som for iPhone. Jeg ser ingen grunn til å ikke anbefale Android (så lenge du husker å installere sikkerhetsprogramvare). Og med Android kan du velge blant haugevis av modeller for enhver smak, billige og dyre.

Klart det samlede utbudet av Android-telefoner til sammen suser forbi iPhone i markedsandel. Vel unt! Men vi heier også frem Microsoft, nettopp fordi programvaren er nyskapende og bidrar til mer variasjon i tilbudet. Apple og Googles kloke programvarefolk har omsider fått konkurranse fra noen briljante Microsoft-hjerner. Og Microsoft har lært en lekse. De vet nå at uten beinhard fokus på forskning og utvikling, er løpet kjørt.

Mobilen blir en pc

Hvordan blir fremtiden? Det store problemet for leverandørene er at nå begynner produktene å bli veldig, veldig bra. Tiden der veldig mange byttet mobil hvert halvår er over for lengst og for godt. Og det er ikke så mye mer man kan ønske seg av maskinvaren for tiden. Det tror jeg er grunnen til at iPhone 5 lar vente på seg. Med iPhone 4 kom skjermoppløsning som var høyere enn oppløsningen på papir, kamera med god nok kvalitet til å erstatte kompaktkameraet, videoopptak i HD, samt mulighet for videoredigering, og ytelse god nok til å lage heftige spill. Samtidig som batterilevetiden ble forbedret.

De mest åpenbare rommene for forbedring av maskinvare er bedret batterilevetid, 4G og bedre kamera. Mobilbetaling er også i sin barndom.

Utover det ligger det et forbedringspotensial i interaksjonen med andre enheter. Vi har fått standarder som Bluetooth, Airplay (Apple), DLNA (alle minus Apple) og mulighet for telefonene å fungere som aksesspunkt.

Nå tror jeg HDMI kommer for fullt. Først for å koble mobilen til tv-en, slik noen modeller har allerede. Men deretter for å koble til en pc-skjerm. For trenger du egentlig en pc i fremtiden? Koble mobilen til skjermen, få en skjermoptimalisert visning av nettleser og andre apper, og voilà! Smarttelefonen har blitt en pc!

Av Bjørn Unnersaker
Redaktør for PC World Norge, Smartworld og Macworld.no