Nå kan du endelig se TV på mobilen

Nå kan du endelig se TV på mobilen

NRK har tjuvstartet med umts. Statskanalen har fått på plass en ny mobil TV-portal med programmer i opptak og direktesendt TV.
Telenor har nå skrudd på det nye mobilnettet som er mer enn 10 ganger raskere enn det eksisterende gsm-nettet. Det muliggjør overføring av TV-bilder i god kvalitet til telefonene og NRK er allerede på banen med smakebiter på det som vil dominere mobilmarkedet neste år. Offisielt har Telenor Mobil ikke lansert nettet kommersielt ennå, skriver NRK i en pressemelding.

-- TV er NRKs kjernevirksomhet, derfor er det naturlig at også allmennkringkasteren er til stede på de nye medieplattformene hvor dette er mulig, sier Are Nundal, redaktør i nrk.no .

Foreløping kan du til enhver tid se den siste nyhetsendingen fra NRK1, fotballscoringene fra cupfinalen og TV-klipp fra blant annet Åpen Post og Autofil. I tillegg vil de fleste av sendingene på NRK1 sendes direkte.

- Vi ser at stadig flere, kanskje spesielt de unge, bevisst bruker mobiltelefonen som en mediekanal. Jeg er overbevist om at brukerne vil kreve at NRK også er til stede her, sier Bjarne Andre Myklebust. Han er teknologisjef i NRKs utviklingsavdeling og lover mer innhold i tiden framover.

Foreløpig er det solgt få av de nye telefonene selv om de allerede er å få i butikken. Begge de norske mobiloperatørene satser på umts eller 3G - tredje generasjons mobilnett, og har flere ganger uttalt at TV- og videoinnhold vil være den store driveren i det nye nettet.

I tillegg vil brukerene oppleve en enorm hastighetsforbedring på bruk av vanlige wap-tjenestene fra NRK og andre.

Tjenestene er gratis fra NRK sin side, men brukeren må betale trafikkostnader til operatørene. I skrivende stund har er kun Telenor åpnet for UMTS, men NRK tilbyr TV-innhold også via det vanlige mobilnettet til andre operatørers kunder.

Tjenesten finner du på NRKs wap-portal (mobilt internett) wap.nrk.no under lenken mobil-tv.