Nå må vi roe oss ned... 802.11n tar tid!

Nå må vi roe oss ned... 802.11n tar tid!

Ikke før 802.11g har etablert seg og tatt over for 802.11b - kommer 802.11n på banen med lovnader om ekstreme hastigheter og rekkevidde.

På rekordtid har vi flyttet oss fra 11Mbit/s til 54Mbit/s ) noen har strekt strikken langt og lansert 108Mbit/s og 125Mbit/s versjoner. La oss holde oss til IEEE og kalle 802.11g for det det er - 54Mbit/s.

802.11n som er den NYE standarden lover alt fra 150 til 550 Mbit/s - via flere antenner. Bakoverkompatibel skal den også være - og fungere på 802.11a. Derimot vil det ta ca to år før standarden kommer, så det er ingen grunn til å glede seg for tidlig, eller begynne å vente - Wi-Fi Alliansen har også merket seg at enkelte produsenter har hevet seg på 802.11n og lansert sålkaldte PreN versjoner.

Nylig gikk Alliansen ut med følgende melding; "Alle leverandører som hevder å levere neste generasjons 802.11n teknologi kan risikere å miste sitt Wi-Fi sertifiserings stempel, hvis påstanden gjøres FØR IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) signerer standarden!", uttalte sjefen for Wi-Fi Alliansen, Frank Hanzlik.

Wi-Fi Alliansen er en ikke-profitabel organisasjon etablert for å standardisere og sertifisere trådløse nettverksprodukter for å sikre interoperabilitet. At Wi-Fi Alliansen går så hardt ut nå, tyder på at de IKKE ønsker en reprise av 802.11g utrullingen i 2003, hvor flere produsenter begynte å selge "såkalt" 802.11g utstyr seks måneder før standarden var signert av IEEE.

Trådløs teknologi er i ferd med å bli en stueren teknologi, og terskelen for å få installert trådløst nettverk er mindre i dag enn for ett år siden. Det er sikrere, men ikke minst enklere å få det til å virke. Samtidig har behovet for mer båndbredde økt dramatisk I takt med implementering og økt etterspørsel av bredbåndstelefoni (IPT), video- og musikk tjenester, og flere PC-er tilknyttet samme trådløse basestasjon. I tredje kvartal solgte for eksempel D-Link tre nettverksort i snitt til hver basestasjon.

Det er grunn til å tro at enkelte produsenter vil være fristet til å tilby pre-standardisert teknologi med økt båndbredde, siden kostnadene for en basestasjon uansett vil være på et akseptabelt lavt nivå. Wi-Fi Alliansen ønsker å så måte å hindre at historien gjentar seg selv, og rasler med sabelen for de som ikke venter.

Så langt finnes det ikke noen produkter på 802.11n. IEEE forventer å ratifisere standarden sent i 2005, med en lansering i løpet av 2006. Wi-Fi Alliansen uttaler at de IKKE vil sertifisere 802.11n produkter før IEEE har signert standarden.

Her er det bare å smøre seg med tålmodighet, glede seg over videre fallende priser på trådløse nettverk - og utnytte teknologien på beste mulige måte.

Hans-Petter Hansen, D-Link Norge