Nå maser de på deg

Nå maser de på deg

MONACO: Det kan bli kø hos it-avdelingen når folk vil lese epost på mobiltelefonen.

MONACO: Ønsket om å kun ha en enkelt epostadresse - som er også lett tilgjengelig fra mobiltelefonen, er neste trend skal vi tro Nokia. Men det er et lite hinder.

-- Nei, jeg vil nok ikke si at det er et problem. Snarere en utfordring, sier direktør Jyrki Rosenberg i Nokia diplomatisk og smiler.

Han vil ikke tråkke noen på tærne. Aller minst it-avdelingene rundt i verden. Han er sjef for den strategiske markedsføringen av teknologiplattformer i Nokia og vet hvilken utfordringer som venter. Skal epost på mobilen virkelig ta av - må dette skje ved hjelp av it-avdelingen.

-- Dette ligger i deres hender, sier Rosenberg.

Må åpne seg

Poenget er at it-avdelingen må tillate at også mobile tjenester får tilgang til serverne for eksempelvis å få lese epost.

- Det vi ser er at de mest avanserte telefonene har avanserte funksjoner som epost og kallender. Dette er i modellene 9500 og 9300. Men det er it-avdelingene ute ved de enkelte arbeidsplassene som må åpne opp for dette. I forhold til sikkerhet er dette ikke noen problem, sier han.

Nokia er prinsipielt svært forsiktig med å si noe om hva som kommer på fremtidens modeller. Dette fordi de ikke ønsker å avsløre hva de tenker til konkurrenter, og fordi de ikke kan love noe som de senere trekker tilbake.

Likevel letter Rosenberg litt på sløret ved hjelp av å peke på hva de mest avanserte telefonene kan gjøre i dag. Dette er lett tilgang til epost og kallender.

Sanntid og push

- Vi ser også at tredjeparter utvikler applikasjoner som er forretningskritiske. Dette kan være kundestøttesystemer fra både IBM, Oracle og SAP hvor brukerne kan logge seg inn på bedriftens systemer. Det er sanntidsoppdatering av kalender og epost ved hjelp av push-teknologi.

Nokia har også lagt inn mulighet for wifi-oppkobling på sin nye 9500. Dette kommer vi til å se på flere modeller.

- Men jeg vil ikke si noe om når eller på hvilken modeller, sier Rosenberg og viser til firma policyen. Han er samtidig raskt ute med å presisere at dette ikke handler om tilgjengelig teknologi. Telefonene som har de beste operativsystemene er allerede klare til å få de nye funksjonene.

- Men like ofte handler det om pris på apparatene og hvilket segment de ulike telefonene henvender seg til, svarer han når vi spør om hvorfor ikke flere av modellene har flere avanserte funksjoner.

Også private

- Når kommer vanlige folk til å lett kunne lese epost på sin mobil?

-Det vil jeg ikke svarer på. Poenget er at det er snakk om en evolusjon. Men først må det være bedriftene som tar dette i bruk. Senere kommer de private til.

- Tar det fem år?

- Nei, det skjer mens vi snakker nå.