Nå skal Apple få orden på sine fabrikker

Nå skal Apple få orden på sine fabrikker

Går med på å åpne underleverandørenes fabrikker for uavhengige inspeksjoner.

I forrige uke ble det kjent at flere hundre ansatte ved en Foxconn-fabrikk i Kina, som produserer komponenter til en rekke store elektronikkselskaper, truet med masseselvmord som følge av elendige arbeidsforhold.

Blant Foxconns største kunder er Apple, som også tidligere har fått kritikk for å ikke ha kontroll på arbeidsforholdene hos sine underleverandører.

For å imøtegå kritikken har Apple nå frigitt en 27 sider lang rapport som beskriver arbeidsforholdene i selskapets forsyningskjede. Rapporten bygger på 229 besøk på fabrikkene som jobber for Apple. Det skriver Bloomberg.

Barnearbeid

Apple skal blant annet ha funnet over hundre tilfeller av farlige kjemikalier som ble behandlet på feil måte, diskriminering mot gravide eller syke ansatte, samt barnearbeidere ved fem fabrikker.

Taiwanske Foxconn er Apples største underleverandør og har vært under gransking siden 2010, da flere ansatte begikk selvmord ved selskapets fabrikker i Kina. Som et svar på presset fra Apple og media doblet Foxconn lønningene i 2010 for enkelte arbeidere i Kina.

I sin rapport skriver Apple at de ansatte ved minst 90 av fabrikkene jobber mer enn 60 timer i uka uten hviledag. Selskapet skal også ha funnet tilfeller med "ufrivillig arbeid".

Apples oppdagelser skal ha ført til at selskapet nå har avsluttet samarbeidet med en av underleverandørene. Ifølge Bloomberg skriver selskapet at de har pålagt alle underleverandører å hjelpe unge ansatte tilbake til skolen, samt forbedre kontrollrutinene for å forhindre at fabrikkene ansetter barn.

"Nike-øyeblikk"

Apple blir nå også det første teknologiselskapet som blir del av Fair Labor Association, en organisasjon opprettet for å overvåke arbeidsforholdene på det globale markedet.

Medlemsskapet i FLA innebærer at Apple og selskapets underleverandørene går med på uannonserte besøk og inspeksjoner fra FLA, som blant annet benytter kriterier godkjent av FNs internasjonale arbeidsorganisasjon.

FLA ble dannet i 1999, hovedsakelig av selskaper i klesindustrien, etter at Bill Clinton utfordret selskaper og lobbyister til å gjøre noe med arbeidsforholdene ved klesindustriens fabrikker i utviklingsland.

Nike var en av organisasjonens første medlemmer, etter at arbeidsforholdene og lønnsnivået ved selskapets fabrikker i Asia på 1990-tallet førte til boikott og protester. Senere har Adidas, Hennes & Mauritz og 31 andre selskaper blitt med i organisasjonen.

- De fleste store selskaper har sine "Nike-øyeblikk" på et eller annet punkt – når de innser hvor vanskelig det er å opprettholde standarder, og særlig i et mer og mer globalt miljø, sier FLA-direktør Auret van Heerden til Bloomberg.

Tilbake i jobb

Da nyheten om selvmordstruslene ble kjent ble det rapportert at 300 ansatte hadde deltatt i demonstrasjonen den 4. januar.

Microsoft hevder imidlertid at bare 150 ansatte deltok i demonstrasjonen, som ikke skal ha vært rettet mot arbeidsforholdene, men selskapets plan om å overføre dem til en annen forretningsenhet.

Ifølge en uttalelse fra Foxconn skal brorparten av de ansatte nå være tilbake i jobb, mens 45 av dem har valgt å si opp.