- Nå skal vi fjerne siste bit av motstand

- Nå skal vi fjerne siste bit av motstand

SQL Server 2005 skal fjerne all mulig tvil blant storbedriftene om Microsoft-databasens vekstmuligheter, sier konsernsjef Steve Ballmer.

Amerikanske Computerworlds journalist Carol Silwa intervjuet toppsjefen i Microsoft under lanseringen av SQL Server 2005.

- Mange store selskaper har vært tilbakeholdne med å bruke SQL Server som en database for de virkelig store oppgavene. Hvordan ser du gjennomslaget i dette segmentet?

- Jeg tror store selskaper tar databasen alvorlig. Spørsmålet er om vi kan rydde av veien all tvil med denne lanseringen? Og hvis du tar en titt på databasereaterte ytelsestester, på applikasjonsplattform-tester, på SAP-ytelsestester og på kundereferanser, tror jeg vi helt klart kan endre virkeligheten med denne lanseringen. Jeg tror også vi kan fjerne det jeg kaller den siste bit av motstand når det gjelder oppfattelsen av skalerbarheten til SQL Server, i alle fall hvis man sammenligner med Unix, sier Ballmer.

- Sett i forhold til Oracle, har det vært et spørsmål om skalerbarhet, stabilitet, egenskaper eller noe annet?

- Jeg vil argumentere for at det har vært et spørsmål om persepsjon, ikke om de overstående emnene. Vi håper at vi med denne lanseringen ikke bare blir bedre, men at folk forstår at vi er bedre. Så får vi se.

Langt mellom lanseringene

- Dere har hatt en femårssyklus mellom SQL Server-lanseringene. Hva har dere lært av dette eksperimentet? Tror du dere har mistet endel salgsmuligheter?

- Jeg vil ha hurtigere lanseringer, men herregud, vi har spist markedsandeler i hele denne perioden. Nå som vi har det nye produktet, tror jeg vi er veldig godt posisjonert.

- Det var mer viktig for oss å få .Net integrert inn i SQL enn å slippe databasen tidligere. Men jeg tror at vi burde hatt evnen til å slippe noen av de spennende egenskapene samtidig som vi kokkelerte med denne problemstillingen. Vi samlet opp alt sammen, og derfor fikk vi en veldig lang lanseringssyklus. Hvis du for eksempel ser på forretningsanalyse-egenskapene, er det ting vi kunne ha fått på markedet tidligere.

- Så jeg forteller våre team at det er endel ting vi skal gjøre som har en seks eller ni-måneders syklus, det være seg oppgraderinger eller annet. Det kommer også til å være ting som blir lansert med en toårs-syklus, og det vil være ting, store spennende saker, som antageligvis vil lanseres med en fireårs-syklus.

Ingen oppgraderingsforpliktelser

- Noen SQL Server-brukere som tegnet en treårskontrakt på Microsofts Software Assurance-program vil oppleve ikke å få oppgradert før deres kontrakt utløper. Er det noen mulighet for at dere kan garantere et produktslipp som en del av en slik lisensavtale?

- Når det gjelder våre desktop-produkter forventer folk et produktslipp. Men vi er veldig klare: Vi skal prøve levere en pakke som skaper verdi for kundene uten at det må ligge en oppgraderingsforpliktelse i bunn. Det finnes alle mulige typer kompleksitet, juridiske og regnskapsmessige, knyttet til denne pakken.

- På servernivå er vel ærlig talt ikke oppgraderinger det som skaper mest verdi for kundene hvis man ser på verdien i Software Assurance. Er det mulig at dere vil endre mening om dette?

- Nei. Jeg tror nok vi er komfortable med den beslutningen vi har tatt. Og de kundene vi har snakket med ser også ut til å like den.

- Kjernen i det vi sier er at dette dreier seg om et sett med teknologier som har en ekstra prisopsjon. Og fordi det finnes en gruppe kunder, de aller største, som vil ønske denne teknologien - men som også er interessert i Software Assurance - har vi slått dette sammen. Jeg har i det store og hele ikke hørt noen negative tilbakemeldinger rundt dette.

Lite sannsynlig

- Er det noen mulighet for at dere vil støtte Open Document-formatet, som de lokale it-kreftene i Massachusetts har adoptert som standard?

- Vi har annonsert støtte for PDF-formatet, som er en av de allmenne standardene Massachusetts har nevnt. Vi har våre egne formater for å bygge dokumentbroer til våre egne stiler. Så jeg tror at det er her våre krefter er fokusert nå.

- Man skal aldri si aldri?

- Det er her våre krefter er fokusert nå, gjentar Ballmer.

 

Les også om den norske lanseringen av SQL Server 2005.