Når massene neste høst

Når massene neste høst

I løpet av neste år blir utms-terminalene like brukervennlige som dagens gsm-telefoner.
Mobiltelefon-produsentene har ikke kommet med mange umts-terminaler som bør friste kresne gsm-brukere. Tunge, ustabile telefoner med kort batterilevetid har preget markedet.

Bortsett fra en del av modellene fra asiatiske produsenter, som har levert relativt snertne produkter, har de fleste umts-terminalene vært mindre brukervennlige enn dagens gsm-telefoner.

Siemens har så langt ikke lansert én eneste egenutviklet umts-terminal. Ifølge Kurt Wagenlehner, som leder forretningsutviklingen for umts-telefoner i Siemens-konsernet, kommer selskapets neste umts-lansering først på Cebit i mars.

-- Vi ser ikke for oss at umts-telefonene når det virkelige massemarket før høsten 2005, sier Wagenlehner.

Like små

Telefonene som kommer til våren blir like små som gsm-telefonene og vil ha tilnærmet like god batterilevetid, til tross for at umts krever mer prosessering enn gsm.

Som mange andre nye teknologier har umts vært plaget av lav stabilitet. Først nå begynner teknologien å bli moden.

-- Samvirke mellom terminaler og nett er nå stort sett problemfritt. På programvaresiden er rundt 95 prosent av problemene er løst, sier Wagenlehner.

Framtiden ligger i telefoner som kombinerer gsm, edge og umts. Først i 2008 - 2010 vil alle nye mobiltelefoner kunne brukes i umts-nettene, tror Siemens' ekspert på umts-terminaler.