Navnestrid om rss

Microsoft får kjeft for rss-navnebytte i Vista og Explorer.

Planer om å definere rss-begrepet på nytt i Internet Explorer 7.0 til "web feeds" har ledet til sinte reaksjoner fra blogverdenen.

 

Rss (Really Simple Syndication) brukes først og fremst av bloggere og webbaserte nyhetstjenester for å holde leserne oppdatert om nye artikler eller innlegg som er postet på en webside. Teknologien har blitt såpass populær at Microsoft tilføyer rss-funksjonalitet i sitt nye

operativsystem, Windows Vista, og i Internet Explorer 7. Begge programmer er nå tilgjengelig i betaversjon.

 

Web feeds

 

Funksjonaliteten heter i de nye Windows-programmene altså ikke "rss" men "web feeds". Dette er som en rød klutt for uavhengige bloggere som mener at Microsoft prøver å "oppdage begrepet på nytt".

 

På sin egen blog, Torres Talking, forsvarer Mike Torres Microsoft. Torres er utvikler i Microsofts MSN.

 

- Bare fordi Explorer-teamet i Microsoft har gitt funksjonaliteten et eget navn betyr det ikke at vi later om vi gjenoppdager tjenesten, skriver Torres.

 

Han henviser også til andre programmer som Firefox, som kaller det "live bookmarks" og Bloglines som kaller det "feeds".

 

Mange om beinet

 

Diskusjonen startet i begynnelsen av august da Microsoft-utvikler Jim Kane kunngjorde det nye navnet Microsoft ønsker å gi funksjonaliteten. For mange utenfor uten for de mer ideologisk betente miljøer er saken ikke så viktig.

 

- I entomologien heter dyret Lepidoptera, men de fleste kjenner dem som sommerfugl. Det vil alltid være et begrep eller språkuttrykk som har en spesiell verdi for noen, men det betyr ikke at alle oppfatter det likt, sier Joe Wilxcox i Jupiter.

 

- Vi ønsket å legge vekt på funksjonaliteten, dynamiske bokmerker som kommer fra en server, og ikke på den teknologien som ligger bak. Nanvnet "rss" er litt nerdete, sier Mike Shaver i Modzilla, som kalte rss "live bookmarks" i Firefox.