Nedlastingene forteller hvem du er

Vis meg dine nedlastinger og jeg skal fortelle hvem du er. Dette er utgangspunktet for en ny studie innen musikk og kultur.

Favorittplater er ut. Nå handler det om låtsamlinger på en harddisk.

 

Marjorie Kibby ved universitetet i Newcastle mener at nedlasting av musikk har forandret hvordan unge mennesker hører på musikk og hva de faktisk også hører på. Kibby skal studere fenomenet de neste tre årene.

 

Hun mener at musikk spiller en større rolle i unge mennesker liv nå enn før. Tenåringer bruker musikk for å reflektere sin personlighet og skape en identitet, og de vil ofte ha seks, syv spillelister for forskjellige stemninger og situasjoner, skriver Sydney Morning Herald.

 

Kibby hevder at en fans hengivelse til et spesielt band og nye utgivelser har blitt overtatt av et behov for musikalsk rikdom. Størrelsen og nyhetsverdien av samlingen er viktigere enn hva som faktisk befinner seg i samlingen.

 

Bredere smak 

 

Å ha tilgang til online-musikk gir ungdommen nesten grenseløse personaliserte samlinger. Dette medfører at folk får bredere musikksmak.

 

I gamle dager kjøpte vi en plate for ha den for alltid. Nå blir musikken lagret på en harddisk og på anonyme plater i en boks. Musikken har selv fått eimen av bruk og kast-mentalitet.

 

Det positive ved dette er at det er enklere for unge, uavhengige musikere å spre musikken sin og at stadig flere makter å leve av å lage musikk.