Nei, ikke stopp digitaliseringen

Nei, ikke stopp digitaliseringen

Arne Søiland forsøker å gi inntrykk av at undertegnede er i mot digitalisering av radionettet. Det er jeg da slettes ikke.

I CW nr 42 forsøker Arne Søiland og gi inntrykk av at undertegnede er i mot digitalisering av radionettet. Det er jeg da slettes ikke.

 Faktisk er det ganske underlig at CW ikke har skrevet en linje om DAB i sine spalter før undertegnede kommer på banen og sier at vi må ha en diskusjon om fremtidens digitale radiosystem. Søiland er journalist - han og ikke jeg burde grave i dette.

Jeg har opplevd at DAB ikke holder mål, og har ut i fra det brukt ganske mange timer på å sette meg inn i digitalisering av radio. DAB er det alternativet som er mest nærliggende i dag, men nå skal vi ikke velge radio for Norge i et perspektiv på et år eller to, men helst 25-50 år frem i tid. Da må det være lov å etterlyse en debatt om hvordan fremtidens radio faktisk skal fungere.

I sin kommentar-artikkel gir jo Søiland selv mye av svaret. DAB har dårlig lyd, dårlig batterikapasitet, er ikke blitt akseptert av mobilbransjen, er blitt vraket i Finland, i Sverige, i Sveits, i USA, i Frankrike osv. Men siden det ikke er noe fullgodt alternativ i des. 2005, ja da skal vi bare gi oss over å si at DAB er det fremtiden fra nå og 50 år frem i tid. Og vi skal gjøre 15 millioner norske FM-radioer i hytter og hus stumme for evig og alltid. Og ingen bør si et pip.

Å ha meninger om dette – nei det skal man ikke ha. Ei heller skal man ha meninger om at det er de som tjener på DAB som har utredet dette i rapporten til Medietilsynet, eller at sentrale aktører blant DAB-tilhengerne driver med salg av DAB-radioer på si, mens de får god drahjelp av reklamefrie NRK som hver dag forteller hvor flott DAB er. Hvilken gnistrende CD-kvalitet det er på lyden osv.

Kanskje det hadde vært en større journalistisk bragd å finne ut dette på egen hånd. At NRK kan villede DAB-kjøpere og DAB lyttere, eller at DAB er blitt dømt av markedsdomstolen i England og at man heretter ikke får lov til å markedsføre DAB i England med begrepet kvalitetslyd eller krystall klar lyd. Tenk det Søiland – det hadde kanskje vært noe å skrive om?

Selvfølgelig vil jeg ha teknisk innovasjon. Teknisk innovasjon skjer ofte ved at noen stiller vanskelige spørsmål, eller at forbrukerne ikke finner seg i at DAB har dårlig lydkvalitet. Og selvfølgelig har jeg forutsatt at det ble diskusjon når jeg kom med mine ytringer. Det er jo nettopp diskusjon jeg har ønsket om fremtidens digitale radiosystem.

Og den har jeg fått, men det kan kanskje være verdt å merke seg for en skarpskodd journalist at DAB-aktørene ikke har ønsket noen diskusjon velkommen. Kanskje du burde stille noen spørsmål ved det? Fremfor at du skal kritisere undertegnede for å by opp til diskusjon?

Per Morten Hoff er generalsekretær i IKT-Norge

 

Les også: Alt for DAB