Neppe en kjempehit

Neppe en kjempehit

MSN Music Download er den første store nettbutikken i Norge som lar deg kjøpe musikkfiler på lovlig vis. Men hvis du digger mp3 og hater DRM, styr unna.
Uten særlig brask og bram har Microsoft lansert sin musikktjeneste i samarbeid med den nordiske cd-butikken Cdon. Butikken kan by på drøyt 200.000 låter, men har klare vekstambisjoner.

-- Vi skal opp i en million spor før jul, sier Helge Birkelund, portalsjef i MSN Norge.

Computerworld har testet tjenesten og kan bekrefte at den fungerer. Såfremt du finner deg i litt byråkrati, kan du kjøpe både album og enkeltlåter i formatet Windows Media Audio (wma). Dette er altså Microsofts eget format, og for eksempel inkompatibelt med Ipod, som bruker AAC, en variant av mpeg4-standarden.

Nå er det mange mp3-spillere som også takler wma. Men skal du shoppe på MSN og bruke Ipoden, må du altså brenne en cd , "nøytralisere" filene med programvare som Audiograbber eller lignende, og fore dem inn i Itunes "bakveien".

I forhold til den strømlinjeformede pakka som serveres Ipod-brukere når Apple endelig får somlet seg til å åpne nettsjappa i Norden, er det mye bryderi, med andre ord. Men for brukere av andre musikkspillere finnes det altså endelig en tjeneste som muliggjør kjøp av enkeltlåter.

Labert utvalg

MSN-tjenesten som nå er på lufta har rettighetsavtaler med alle de store plateselskapene og mange små.

-- De som forvalter rettighetene er 24/7, et dansk selskap som også har avtale med 2.500 independent-selskaper.

Men foreløpig er den slunken, Microsofts nye digitale musikksjappe. Drøyt 200.000 låter er lagt ut så langt. Det høres mye ut, men det er fort gjort å gjøre blindsøk i en slik database.

Selv søk på helt sentrale artister var tidvis fånyttes da vi prøvde oss. Eminem, for eksempel, fantes overhodet ikke. Elvis Costello ga som resultat tre soundtrack-låter. Rapartisten Usher, derimot, hadde de, og et godt utvalg av Madonna. Du kan en få enkeltlåt, One, med U2, mens VG-listetopper Thomas Dybdahl var fraværende, i likhet med mye annen populær norsk musikk, og en gammel mann med aktuelt comebcack, Leonard Cohen, fantes ikke overhodet.

Søker du på Marley, får du opp masse plater med Bobs sønn Ziggy. Springsteen, Beatles og Bob Dylan er andre, helt fraværende rockdinosaurer, mens Bowie og Rolling Stones er bra representert. Indieband, selv av en viss størrelse, er det færre av (vi prøvde White Stripes, Sonic Youth, Franz Ferdinand, Apples in Stereo og the Libertines, uten å få ett treff).

Prøvelytt

Men selve nettstedet er slett ikke så aller verst brukervennlig. For å kjøpe låter må du registrere seg med vanlige persondata, så er ikke veien lang til nedlastingssida.

Prisen per låt er kr. 9,90, dyrt synes vi, men her gjelder nordisk standardisering. Albumene ligger på kr. 99, altså ikke langt under tilbudsprisene fra Platekompaniet, og da kan man kanskje spørre seg hva som er vitsen. Det legges også til et transaksjonsgebyr, slik den reelle prisen blir 10, 52 kr per låt.

Betalingen skjer via kredittkort eller per faktura, og låten du kjøper kan når som helst lastes ned på nytt. Det står ikke opplyst noe om begrensninger på antall nedlastinger, men for å gjøre dette må du blant annet taste inn et 28-siffers (!) ordrenummer .

En tiltalende funksjon er ellers muligheten til å prøvelytte, du får da streamet ned et testspor på 29 sekunder. Det er også enkelt og raskt å søke. Når du kjøpt en låt eller flere, får du tilsendt en kvittering med en kode som gjør at du kan laste ned låta på nytt hvis du trenger det.

Selve nedlastingen er for øvrig noe skikkelig herk. Har du kjøpt et album, må du laste ned en og en låt, og de legger seg i alfabetisk rekkefølge. Ønsker du dermed å brenne en cd med riktig rekkefølge, må du finne korrekt låtsekvens et annet sted og kopiere denne.

Begrensninger

Når du skal spille låta for første gang, skjer det imidlertid noe merkelig. Da må du nemlig manuelt kikke i en boks for å godkjenne MSNs drm-vilkår (digital rights management). Ikke ett sted på nettbutikkens brukersider står det noe om drm. Så hva disse vilkårene er for noe, vet vi ingenting om, og dette er informasjons som av forbrukerhensyn burde være fremtredende på butikksidene.

Det er mange begrensninger når det gjelder låtene kjøpt på MSN/cdon.com. Skal du spille låta på en pc må du bruke Windows Media Player eller Winamp. Mulighetene på en Mac er enda mer begrenset, siden det ikke i utgangspunktet er støtte for verken Itunes eller Media Player 9 for Mac.

Svak helhet

Når det gjelder formatkrigen mellom Microsoft og Apple, har Microsoft tidligere i høst hevdet at det er Apple som setter sperrer ved å bruke et proprietært format i Ipod. Vi skal ikke her ta stilling til hvem som har rett, men nøyer oss med å slå fast at både aac og wma holder høyere kvalitet enn mp3. Og at Apple har kommet desidert lengst i å skape bindinger mellom programvare, nettbutikk og maskinvare.

Selv med et vesentlig bedre utvalg, vil ikke www.cdon.com by brukeren på en helhetlig pakke á la Itunes/Ipod. Men hvis Apple musikksjappe skulle komme veldig seint på banen i Norge, kan det godt være mange som velger bort Ipod og heller går for en Microsoft-vennlig spiller. For betrakter man nettet isolert, er det kanskje bedre med en litt halvveis låtsjappe enn ingen i det hele tatt?