Nera fikk gigantbot

Nera slurvet med oppbevaring av forvarsmateriell. Det medførte norgesrekord i forelegg.

Nera Networks brøt en rekke regler for oppbevaring av konfidensielt forsvarsmateriale og er ilagt en rekordbot på 800.000 kroner. Egentlig kom forelegget for et år siden, men først i dag er det klart at Nera vedtar forelegget.

Dermed slipper selskapet å få saken inn for Bergen Tingrett, som ville gitt mer og ubehagelig oppmerksomhet.

- Foreleggets størrelse gjenspeiler alvoret i saken, sier overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Hordaland til Bergens Tidende (BT).

Rekordbot

PST startet etterforskning av Nera-selskapet i mars 2004. Ett års etterforskning førte ikke til straffereaksjon mot enkeltpersoner, men påtalemyndigheten mente Nera Networks som selskap burde straffes.

Bakgrunnen var selskapets behandling av gradert forsvarsmateriell, skriver avisen.

- Meg bekjent er ikke private selskap ilagt forelegg av denne størrelse for brudd på sikkerhetslovgivningen, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

Verken Nera Networks eller politimyndighetene vil kommentere innholdet i saken.

- Etterforskningen er gradert og vi kommenterer ikke innholdet, sier PST-sjef Steinar Karlsen.

Pc kunne lekket

Sommeren 2002 mottok Nera Networks en datamaskin fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Maskinen inneholdt gradert informasjon opp til nivå «konfidensielt».

Den skulle vært registrert i et eget medieregister og oppbevart i en safe hvor koden regelmessig ble skiftet, men påtalemyndighetene mener at ingen av delene skjedde.

Datamaskinen med det graderte materialet skal i stedet ha blitt fraktet ut av selskapets lokaler. Forsvarsinformasjonen ble kunne dermed havnet i gale hender, mener PST.

Les hele saken på bt.no.