Neste stopp hyttemarkedet

Neste stopp hyttemarkedet

--Vi satser på lokal tilhørighet, sa Toril Nag i april. Et halvt år seinere har den vestlandsbaserte bredbåndsleverandøren erobret kunder i hele landet.
Toril Nag er på vei fra styremøte i Bredbåndsalliansen. Jeg når henne i taxi på vei ned Holmenkollen. Et øyeblikk tilgjengelig før hun flakser videre med flyet hjem til Stavanger. Der venter nytt styremøte.

Hvor mange styreverv hun egentlig har er for øvrig ikke helt godt å si. Men jo, det har da blitt noen. Mellom fem og ti, kanskje? Stavanger er ikke bare hjemme, men også base for Lyse Tele som er blitt en av Europas ledende bredbåndsatsinger og Telenors storkonkurrent.

Det blir tid til en prat om bredbånd og kvinnen som har fått Lyse Tele til å fremstå som et forbilde for andre selskaper i kraftbransjen. Hvis vi kan snakke litt fort. Nag har nemlig mye på programmet før novembernatten slår inn. Etter styremøtet i Stavanger står barnebursdag, fotball, lekser og middagslaging for tur. Litt kickboksing blir det også tid til. Veldig god form for avstressing, skal vi tro Nag.

-- Men jeg er ledig ved midnatt. Eller i morgen før dagen gryr. Jeg er veldig tidlig på jobb. Alternativt kan vi fortsette praten mens jeg lager middag i ettermiddag, men da må du belage deg på avbrudd hvis barna lurer på noe midt i leksene. Haha, vi kvinner tror vi mestrer hundre ting på en gang, men det kan tidvis bli litt mye.

Bykle, nå

Og det går fort i hverdagen til Lysekonsernets administrerende direktør. Nag rekker likevel stort sett over det hun vil og får det jammen også til. Bredbåndsdirektøren liker høyt tempo. skulle bare mangle kanskje, all den tid hun styrer Norges raskeste bredbåndstjeneste.

Rask, effektiv, utålmodig, handlingskraftig, målbevisst, kreativ, uredd, direkte, sosial, åpen, aktiv, energisk og utadvendt. Komplimentene hagler fra dem som kjenner henne. Men nå er det altså Lyse Tele og bredbånd vi snakker om. Og vi rekker innom både status, utvikling og fremtidsutsikter før flyet letter fra Gardemoen.

Det er ikke mer enn et halvt år siden framtidsambisjonene for bredbåndsleverandøren var basert rundt Vestlandet. Lyse søkte samarbeid med andre lokale aktører. Et halvt år seinere er både Nord-Norge og Østlandet involvert.

Sist ut er Bykle kommune i Setesdal. Det signaliserer at også hyttefolket er i ferd med å kaste seg på bredbåndtjenesten. Lyse Tele har gått fra å være et Stavanger-basert selskap til å favne kunder og bedrifter i hele landet.

-- At vi nå kan sørge for at også husstander som ligger litt i utkanten, får mulighet til å koble seg til internett og rask tilgang på informasjon, ser vi som en utvikling i riktig retning. Det har gått fort.

I slutten av oktober hadde totalt 16.000 kunder inngått bredbåndsavtaler. I tillegg kommer samarbeidsavtaler med Hadeland energi, Haugaland Kraft, Dalane Bredbånd, Vesterås Kraft, NTE i Namsos, Nord Trøndelag og altså Bykle kommune i Setesdal. Aktive og oppkoblede bredbåndskunder i Lyse og partneres nett, er i samme periode på 8.000.

-- Hvordan håndterer dere storkonkurrenten Telenor?

-- Vi tjener mye på pakkeløsningen vår. For ikke nevne hastigheten. Vi er kjappere enn Telenor og ledende på brukervennlig totalintegrert leveranse av internett, tv og telefoni i en og samme pakke. Målet er å få så mange aktive sluttkunder som mulig, både i Lyse-regionen og gjennom partnere i Norges øvrige regioner.

Leder i miniskjørt

Nag sitter i styret i Lyse Nett og Lyse As. Hun er styreleder i Stavanger helseforskning og nestleder i NHO Rogalands styre, for ikke glemme styrevervet i bredbåndsalliansen. Hun har seks eksterne styreverv, og sitter i styret til to av søsterselskapene i Lyse-konsernet.

Nag er utdannet sivilingeniør fra University of Straclyde innen informatikk og kommunikasjon. Etter innsatsen å dømme, får hun god bruk for alle områdene. Nag er karrierekvinnen med stor K, sier kolleger.

Hun synes i mannsdominerte miljø og liker å dolle seg. Blondinen tar gjerne på seg miniskjørt når hun skal lede styremøter.

-- Jeg liker å føle meg vel, men det er mest for min egen del, altså.

For de som har greie på bredbånd er Nag et hett navn. På kort tid bygget hun et fiberbasert nett med 3.500 abonnenter, 6.400 kontrakter og 13.000 på venteliste. I november 2004 har kundetallet økt til over 30.000 telekontrakter fordelt på en rekke ulike produkter.

Idag teller hun 17.000 bredbåndskunder, hvorav 7500 er ferdig oppkoblet og resten er under leveranse- enda står ytterligere 15.000 på venteliste. Lyse selger også fasttelefoner i områder hvor de ikke har eget nett, gjennom forhandleravtale med Telenor- her har selskapet over 11.000 fasttelefonkunder.

I tillegg kommer over 7500 mobiltelefon- og Norges første kommersielle leveranse av internett på strømnettet til en del hundre kunder i Stavangerområdet. På Lyses nett har 11.000 fasttelefon og over 6.000 mobiltelefon.

Mens Norges spenstige nettutbygger leder møter i miniskjørt, stjeler bredbåndstelefoni store markedsandeler. En halv million kunder har vraket Telenor. Hvordan det innvirker på konkurranseinstinktet til Lyse blir dermed et unngåelig spørsmål.

-- Det er langt fra noen ulempe. Samtidig ser vi fordeler ved å konkurrere med et selskap som Telenor. Det holder konkurranseinstinktet konstant.

Pilotprosjekt

I april igangsatte også Lyse et pilotprosjekt som tilbyr kunder internett via strømnett.

-- PLC eller Straks som vi har valgt å kalle det, er foreløpig et prosjekt på prøvestadiet. Etter å ha testet ut 50 abonnenter, har vi så langt nådd 300 husstander i Stavanger.

-- Noen ambisjoner for selskapets fremtid

 -- Vi skal bli Skandinavias definitivt ledende bredbåndsselskap. På veien mot målet blir vi enda bedre på kundetilfredshet, både når det gjelder egne kunder og de hos våre partnere. Bredbånd er en tjeneste som på sikt vil være vanskelig å takke nei til for enhver norsk husstand. Som samfunnet har utviklet seg vil folket ha stadig raskere tilgang på informasjon og de liker at ting skjer i et tempo.

Nag trenger ikke strekke meg lenger enn til egen familie for å begripe det.

-- Vi representerer den typisk moderne storfamilien med totalt fem barn, av typen "dine" og "mine". To av dem er mine. Og tro meg, jeg takker tidvis bredbåndet for at støynivået innenfor husets fire vegger døyves i noen grad.

Noen ytterligere utdyping blir det ikke tid til. Nag sitter allerede på flyet, klar til å legge opp resten av ettermiddagens løp. For øyeblikket uten tilgang på bredbånd.