Det neste store: Tankelesing

Det neste store: Tankelesing

IBM har satt opp fem teknologier de tror vil endre våre liv de neste fem årene. Tankelesing er en av dem.

For sjette året på rad har IBM sett i spåkula og valgt ut noen teknologier de tror det er mulig å oppleve i løpet av få år. Skulle årets teorier vise seg å stemme, har vi en meget interessant fremtid i vente.

Ikke science fiction

Det mest oppsiktsvekkende IBM kommer med er at tankelesing ikke lenger blir forbeholdt science fiction-bøkene.

IBM-forskere studerer i dag hvordan man kan knytte hjernen opp mot teknologiske enheter som datamaskinen eller smarttelefonen, slik at du for eksempel kan ringe noen ved å tenke på dem eller styre musepekeren ved tankekraft. IBM tror at vi innen fem år kan begynne å se utvikling innen dette området, og har spesielt tro på at helsevesenet vil benytte seg av teknologien innen områder som rehabilitering. De tror også at underholdnings- og spillindustrien vil være tidlige adoptører.

Produser strøm selv

En annen banebrytende teknologi IBM har tro på, er evnen til å produsere strøm selv.

- Alt som beveger seg eller genererer varme har potensialet til å produsere og lagre energi. Teknologiske fremskritt innen fornybar energi gjør det mulig for alle å generere kinetisk kraft fra bevegelse, energi som i dag går til spille, skriver selskapet i pressemeldingen

Spennende spam

De siste spådommene, som forøvrig virker mer realistiske, er at vi ikke lenger behøver å huske passord og at spam blir så tilpasset at det blir relevant.

IBM tror at smarte systemer som kombinerer eksempelvis ansiktsuttrykk, stemmeprofil og øyestruktur, vil være nøkkelen til å sikre din identitet i fremtiden.

Den siste spådommen for denne gang er at det digitale skillet mellom folk rives ned.

- Stadig flere får tilgang til teknologi. Vi er nå sju milliarder innbyggere på kloden, og om fem år vil det være 5.6 milliarder mobiltelefoner i befolkningen. Det vil si at rundt 80 prosent vil ha mobiltelefon. Stadig flere vil dermed ha mulighet til fjernhelsetjenester og tilgang til å handle på online markedsplasser, skriver IBM.