Nesten komplett kombi-mobil

Nesten komplett kombi-mobil

Vi tar av oss hatten for svenske Qtek som har laget en god mobil-pda som har nesten alt du trenger ) med Microsofts programhjelp.
-- Hvorfor i alle dager skal folk både ha en separat telefon og en pda, spurte en journalistkollega. -- Det finnes da såkalte smarte telefoner som på mange måter gjør det samme, sa en annen IDG-journalist. -- Pda-en er død!, har Computerworlds desksjef utbasunert. -- De nye kombinasjonsdingsene ) eller mobil-pda-ene ) er gjenfødelsen av lommedatamaskinene som konsept, fastslo en de verste pda-frikerne i redaksjonen.

I denne mentale kryssilden har jeg testet Qtek 9090, en mobiltelefon og en lommedatamaskin med Pocket PC-programvare fra Microsoft. Altså det som skulle være det beste av det beste fra to verdener. Men er Qtek 9090 det?

Svaret er 80 prosent ja og 20 prosent nei. Selv om det er mye positivt å si om kombinasjonsterminalen så irriterer det meg at den ikke har edge (enhanced data for gsm evolution) som gir teoretiske mobile dataoverføringshastigheter på opptil 384 Kbit/s.

Underlig valg

I stedet benytter telefonen seg av gprs, med maksimal overføringshastighet på 171,2 Kbit/s. Edge er nå standard på alle nye Nokia-telefoner og har dessuten en overføringshastighet som grenser opptil 3G. Derfor er Qteks gprs-valg underlig.

Flaggskipet til Qtek benytter dessuten versjon 1.1 av radioteknologien Bluetooth og 802.11b til wlan. Verden går da fremover, men det har ikke Qtek-utviklerne fått med seg? Telefonen har ellers en glimrende skjerm, men mms-kameraet er dårlig, sammenlignet med andre mobilmodeller.

Terminalen er også unødvendig tung. Hele 205 gram veier den. Jeg ville derfor hatt en liten party- eller sportstelefon som supplement til Qtek-modellen. Den er likevel ikke så klumpete som konkurrenten Ipaq H6340 fra HP (tre av seks poeng i Computerworld 22. oktober). I motsetning til HP har Qtek skjønt at det er innebygdt antenne som gjelder, selv om det gir litt dårligere radiodekning.

Enkel å bruke

Det er mye å glede seg over ved Qtek 9090. Brukervennligheten er nytelse som mange av produsentene av dagens halvferdige smarttelefoner burde merke seg. Selv menyfikserte Nokia vil kunne lære en del av Qtek 9090. Dersom du kan bruke en pc, bruker du kort tid på sette deg inn i Qtek som benytter Windows Mobile eller Pocket PC.

Synkronseringen av datafiler mellom pc og terminal går som en drøm (Også her har Nokia og ikke minst Siemens mye å lære). Det er svært lett å koble seg opp og bruke trådløs internett med Qtek 9090, men vær klar over at det suger mye batterikapasitet. Du må ha laderen innen rekkevidde før det går i svart.

Håp for oppfølgeren

Qtek 9090 har såkalt utrekkbart qwerty-tastatur, som er enkel å bruke. Tastene er litt for små, selv for mine pianofingre. Reiser du mye, er det en fordel at terminalen er en trebånds mobiltelefon (gsm 900, 1800 og 1900).

I forhold til Ipaq H6340 er Qtek 9090 en klar vinner. Uten å nøle gir jeg den fem av seks oppnåelige poeng. Dersom Qtek får ned vekta på dingsen i neste versjon og oppdaterer en del viktige mobil og wlan-teknologier, kan oppfølgeren til 9090-modellen bli en god sekser-kandidat.