Netscape er tilbake - på pc-er fra HP

Fra neste år kan HPs pc-kunder velge Netscape som sitt foretrukne vindu mot internett.

Nettleseren Netscape 8.0 vil ligge på HP pc-er som selges i USA og Canada fra tidlig neste år, med pekere både på Start-menyen og på skrivebordet i Windows XP.

- Brukerne kan også gjøre nettleseren til sitt standardvalg når de konfigurer en ny pc fra HP, sier Netscape-talsmann Andrew Weinstein til IDG News Service.

Netscape, som for mange bringer tilbake minner om nettleserkrigen på 1990-tallet, ble kjøpt av America Online i 1999. Internet Explorer og Netscape var jevnbyrdige fram til slutten av 1998.

Det var vanlig å legge inn både Microsofts Internet Explorer og Netscape på nye pc-er i 1990-årene, helt til Microsoft gjorde nettleseren til en del av operativsystemet.

- Vi tror dette er første gang en nettleser som ikke er Internet Explorer (IE), følger med nye pc-er siden 1990-tallet, sier Weinstein.

Som Firefox

Nestcape 8.0 bruker nå samme kodebase som Mozillas Firefox, som har vært en heitere nettleser det siste året.

Men den skiller seg fra Firefox ved å bruke visningsteknologi (rendering) som finnes i IE, men ikke i Firefox. Dette skal gi ifølge Netscape gi bedre visning av en del sider som ikke lastes fullt og helt i Firefox.

HPs pc-divisjon baserer beslutningen om å integrere Netscape på en kundeundersøkelse. Det var mer enn nok interesse for en alteranativ nettleser, og HP valgte Netscape primært på grunn av visningsteknologien.

Det skal også ligge finansielle motiver bak, sier Weinstein, som imidlertid ikke vil gå nærmere innpå betingelsene i avtalen mellom de to selskapene. Det pågår en evaluering av hvorvidt også andre geografiske regioner skal få tilbudet om integrert Nestcape.