40 feilrettinger i Adobe Muse

40 feilrettinger i Adobe Muse

Brukerne har funnet over 40 feil i det nye webdesign-programmet.

Adobe har lagt ut en ny oppdatering av betaversjonen av sitt nye webdesign-program, som vil bli lansert neste år og som nå er ute i en stor betatest.

Det er betatestere som har varslet Adobe om de fleste av feilene som nå er rettet opp. Siden betaversjonen ble lagt ut for gratis nedlasting for en måneds tid siden, har over 260 000 Windows- og Mac-brukere lastet ned programmet.

Kontroversielt program

På nettet har det vært til dels heftige debatter om Adobe Muse, som må betegnes som et kontroversielt program. Adobe har presentert det som et visuelt webdesign-program for alle dem som gjerne vil lage websider, men som ikke kan eller vil skrive kode og som helst vil slippe å ha noe som helst å gjøre med HTML og CSS. Noen har kalt det et webdesign-program for InDesign-brukere.

Adobe InDesign er et program som brukes til layout-arbeidet i forbindelse med produksjonen av aviser, tidsskrifter, bøker, annonser og annet reklamemateriell, fortrinnsvis myntet på papir. Mange av dem som jobber med InDesign, ønsker – eller har et press på seg for – å lage nettsider også.

Men de mangler ofte kunnskap om og erfaring fra å skrive HTML-kode. Adobe hevder riktignok at deres profesjonelle webdesign-program, Dreamweaver, har verktøy for å jobbe visuelt med websidene også, men mange designere som har prøvd seg på Dreamweaver, klager over at de altfor ofte må jobbe med kode i bruken av programmet. De savner muligheten til å kunne plassere grafiske elementer – bokser, rammer, streker, bilder – og tekst akkurat hvor de vil, slik de er vant til når de designer papirpublikasjoner.

Adobe ønsker at Muse skal bli akkurat det verktøyet designerne har etterlyst: et webdesign-program der du kan designe nettsider omtrent på samme måten som du lager tidsskriftsider, uten å måtte bry deg om kodingen.

Den til dels hissige debatten på nettet om Adobe Muse har i første rekke dreid seg om to spørsmål:

  • Designere er sikkert flinke på design, men det at de kan designe pene trykksaker er ingen garanti for at de kan lage gode nettsider. Dét krever at man også forstår seg på hvordan man skaper interaktivitet og bygger opp infrastrukturen som et nettsted må bestå av, hevder enkelte utviklere som har kommentert Muse-konseptet.
  • Adobe Muse genererer kode av dårlig kvalitet. Koden er tung og treg og følger ikke de etablerte normene for «skikk og bruk» som profesjonelle utviklere bestreber seg på å følge, hevdes det.

Forbedringene

Adobe har tatt kritikken på alvor og hevder at kode-genereringen i programmet nå er blitt betydelig forbedret. Størrelsen på HTML- og CSS-filene som programmet genererer, er redusert med opptil 60 prosent, hevder Adobe. Resultatet er reduserte datamengder og raskere opptegning av nettsidene.

Muse-baserte websider kommer også raskere opp takket være forbedringer i JavaScript-koden, heter det. JavaScript-sekvenser er flyttet fra dokumentheadingen til like før slutten av dokumentet, noe som reduserer sideinnlastingstiden.

Muse kommer med en rekke «widgets», ferdige maler for lysbildeshow og mye annet. Widget-baserte elementer dukker nå opp mye tidligere, slik at de som besøker nettsidene skal få tilgang til dette innholdet mye raskere.

Det er også rettet opp en rekke feil i teksthåndtering og stilmaler.

De første erfaringene

Jeg har ikke målt effekten av tidsforbedringene, men har i hvert fall ikke opplevd noe nytt krasj i programmet, som jeg bruker i prøveutviklingen av et lite nettsted. Riktignok sluttet alle bildelenkene å virke etter den første opplastningen fra den oppdaterte versjonen, men etter et par runder med re-lenking av asset-linkene var problemet løst – og etterpå har alt fungert problemfritt. Det gjenstår å se om Muse-debattantene på nettet er enig eller uenig.

Adobe Muse – navnet er et kodenavn på betaversjonen – blir lansert etter nyttår i ferdig utgave. Planen er å tilby programmet gjennom en abonnementsordning for 20 dollar i måneden eller 180 dollar i året – inngår man årsavtale, synker månedsprisen til 15 dollar.

Den gratis betautgaven kan lastes ned her .

Les om: