Adobe trapper opp Linux-satsingen

Adobe trapper opp Linux-satsingen

Adobe har nå lansert en alfaversjon av Adobe Flash Player 10 for 64-bits Linux-systemer.

MILANO (PC World): Adobe er nå klar med en tidlig versjon, en alfaversjon, av Adobe Flash Player 10 for 64-bits Linux-systemer.

På utvikler- og designer-konferansen Adobe Max i her Milano legger Adobe stor vekt på selskapets målsetting om at deres løsninger skal fungere på alle plattformer.

LES OGSÅ: Ny Adobe-plattform klar

Spesielt gjelder det Flash-teknologien, som er det sentrale elementet i selskapets samling av verktøy, rammeverk, klientløsninger og servere for utvikling av webapplikasjoner, innhold og video.

Flash sentralt

Adobes satsing på Flash-teknologien sto sentralt i presentasjonene til alle foredragsholderne fra Adobe på åpningsdagen av Milano-konferansen.

– Flash-plattformen kan få stor betydning nettopp fordi den sikrer en konsistent opplevelse på alle plattformer, fremholdt Michele Turner. Hun er en av lederne for Adobes virksomhet knyttet til Adobe Flash Player, Adobe Flex, Adobe Air og Coldfusion.

Med «alle plattformer» mener Adobe virkelig alle – det være seg operativsystemer (Windows, Mac OS X, Linux) og «skjermer», i betydningen alt fra små mobiltelefoner via vanlige pc-er til tv-storskjermer med internett-tilknytning.

Akkurat nå er det altså Flash Player på 64-bits Linux-systemer som har fått ekstra oppmerksomhet. Alfaversjonen for 64-bits Linux-systemer gjør at man ikke lenger trenger å kjøre i 32-bits emulering.

Mer info om Flash Player 10 for 64-bits Linux finner du her .

I tillegg har Adobe lansert en egen nedlastining av Flash Player 10 for Ubuntu Linux.

Fra før støtter Flash Player 10 Windows, Mac OS, Linux generelt og Solaris.

- Flashplayer 10 vil skape opplevelser som tidligere ikke var mulig, fastslo Turner.

- 80 prosent Flash-video

Hennes kollega Mark Anders bærer tittelen «Senior Principal Scientist» og er en av de ledende forskerne og utviklerne hos Adobe. Dessuten omtales han som Flex-teknologiens far.

Han fremholdt i sin åpningstale i Milano at hele 80 prosent av all video på internett nå vises i Adobes Flash-format og at det er blitt foretatt rundt 100 millioner nedlastinger av Adobes Air-utviklingsverktøy i løpet av det året som er gått siden Adobe Air ble lansert.

Adobe Air 1.5

Anders kunngjorde dessuten at Adobe Air versjon 1.5 nå var klar. Dette er en runtime-nøkkelkomponent i Flash-plattformen, som gir webutviklere mulighet til å utvikle internett-applikasjoner som fungerer utenfor webleseren.

Adobe Air 1.5 støtter html-motoren Webkit, som er basert på åpen kildekode, og omfatter blant annet «Squirrelfish». Dette er en ny Webkit Javascript-oversetter basert på virtualiseringsteknologi. Adobe lover at Adobe Air 1.5 skal gjøre det mulig å utvikle applikasjoner mye raskere enn før.

Adobe Air 1.5 inneholder også en ny, kryptert database som ifølge Adobe oppfyller de strengeste sikkerhetskravene som konsern og storbedrifter har satt.

Adobe Air 1.5 kan lastes ned gratis i versjoner for Windows og Adobe, og Linux-versjonen ventes klar i løpet av året.

Mer info om Adobe Air 1.5 finner du her .

Mest stolt var imidlertid Anders over at Adobe Flashplayer 10 nå er klar for en rekke nye mobile enheter.

Les om:

Nett-tjenester