Adobe: webdesign for kode-vegrere

Adobe: webdesign for kode-vegrere

Med Adobes nye webdesign-program Muse kan du lage websider uten å skrive kode.

Adobe lar lagt ut en betaversjon av et nytt webdesign-program myntet på brukere som er vant til designe papirpublikasjoner og som ikke vil – eller kan – lære seg HTML-kode.

Både for Mac og Windows

Muse er det foreløpige kodenavnet på programmet, som kan lastes ned gratis i en prøveperiode frem til første kvartal 2012. Programmet kan kjøres både under Windows og Mac OS X.

Har du jobbet mye med Adobe InDesign for å lage publikasjoner, annonser og lignende? Hvis du i tillegg har fått et presserende behov for å produsere internett-sider, er du i målgruppen for Muse – som for øvrig trolig vil få et helt annet navn når betatestingen er ferdig.

Adobe Photoshop, Adobe Illustrator og InDesign er blant programmene som Muse har hentet inspirasjon og designelementer fra.

Problemet for mange med denne erfaringsbakgrunnen er at Adobes hovedverktøy for å lage websider, Adobe Dreamwaver, oppleves som altfor tungrodd, ettersom du neppe kommer utenom å måtte skrive HTML-kode og drive med CSS-tagging for å definere tekst- og designmaler for websider.

Muse er ment å skulle imøtekomme ønsket fra disse brukergruppene om et webdesign-verktøy som baserer seg på enkle «desktop publishing»-inspirerte arbeidsmetoder der man stort sett drar og slipper grafiske elementer inn på sidene.

Fra GoLive til Muse

Adobe hadde i sin tid mye av denne arbeidsmetoden innbakt i programmet Adobe GoLive, som var Adobes opprinnelige webdesign-program. Det var i 1999, på slutten av den internett-hysteriske dot.com-perioden, at Adobe kjøpte opp programmet CyberStudio fra et tysk firma ved navn GoLive Systems. Adobe døpte om programmet til Adobe GoLive, som etter hvert fant veien inn i Adobes Creative Suite-pakker.

Men Adobes oppkjøpsraid førte også til at Adobe kjøpte opp erkerivalen Macromedia, som hadde Dreamweaver som sitt webdesign-program. Dreamweaver var riktignok mye mer kode-sentrert, men det ble likevel umulig for Adobe å ri to hester innen webdesign.

For historisk interessert:

Golive erklært død

GoLive ble derfor erstattet av Dreamweaver som standard webdesign-program i Adobe CS3, som kom i 2007. Samtidig ble GoLive brakt videre i versjon 9 som separat produkt, men videreutviklingen av programmet stanset året etter.

Likevel er det fortsatt en del brukere som sitter med GoLive på sin Mac eller Windows-pc fordi de har opplevd overgangen til det mer kode-sentrerte Dreamweaver som altfor tung og vanskelig. Jeg kjenner personlig grafiske designere som er dyktige brukere av InDesign, Illustrator og Photoshop og som har tatt flere dyre kurs i Dreamwaver, uten å ha blitt fortrolig med programmet.

Tiden er moden for Muse

Adobe har valgt en perfekt timing i sin lansering av Muse-betaprogrammet, i hvert fall overfor Mac-brukere som fortsatt sitter med GoLive. GoLive for Mac ble skrevet for den gamle PowerPC-prosessoren, som Apple forlot i 2006 til fordel for Intel-prosessorer.

Frem til nå har mange PowerPC-baserte programmer fungert under Mac OS X-operativsystemet takket være en tilleggsmodul kalt Rosetta, som oversetter PowerPC-kompilert programkode til kode som Intel-prosessorene forstår. Men Rosetta-oversettingen støttes ikke lenger i den nyeste versjonen av Mac OS X, Lion.

Derfor haster det for en del webdesignere å finne et alternativ til GoLive – de må rett og slett foreta et valg mellom å fortsette å bruke GoLive eller å kunne oppdatere maskinen sin til Mac OS X Lion.

Vi tipper imidlertid at det er mange flere enn bare dem som tviholder på utdaterte GoLive, som ser store muligheter i Muse. Både på Windows- og Mac-plattformen finnes det en rekke alternative webdesign-programmer.

Noen er sterkt mal-baserte, med de begrensninger som det byr på, for eksempel RapidWeaver for Mac. Andre er mer grafisk orientert, for eksempel Freeway for Mac, men uten den «Adobe-følelsen» som erfarne brukere av andre Adobe-programmer gjerne vil ha. Muse kan derfor bli et program som får mange brukere.

Abonnementsordning

Enkelte kommentatorer stiller imidlertid spørsmålstegn ved den forretningsprofilen som Adobe har valgt for Muse. Når betaperioden er over, vil det kun være mulig å abonnere på programmet, ikke kjøpe en full brukerlisens med et engangsbeløp.

Prisen blir 20 dollar (cirka 110 kroner) i måneden eller 180 dollar (cirka 995 kroner) i året. Årsabonnementet tilsvarer en månedspris på 15 dollar (cirka 82 kroner) i måneden.

Cnet-redaktør Lori Grunin skriver at denne abonnementsmodellen fungerer dårlig for første versjon av et nytt program. Adobe trenger abonnementsinntektene for å kunne utvikle versjon 2.0, men hvis bare et fåtall finner 1.0-versjonen god nok til å ville betale såpass mye for den, kan det føre til at versjon 2.0 aldri får se dagens lys, hevder skribenten.

Stor tro på Muse

Adobe har imidlertid stor tro på Muse. – Muse gjør det mulig for designere som ikke kan kode, å skape unike, profesjonelle websider like lett som de produserer layout i InDesign, sier produktsjef Danielle Beaumont hos Adobe.

– Dette er en komplett løsning med interaktive elementer som lysbildeshow, verktøytips, eksterne rollovers og lysbokser. Muse gjør det mulig for designere å utføre oppgaver som bare kunne gjøres med hånd-koding tidligere, sier hun ifølge Macworld USA .

Amerikanske Macworld omtaler Muse som en krysning mellom Adobe InDesign, Adobe Fireworks og Adobe Dreamweaver. Programmet har en rekke forhåndskodede widgets som kan tilpasses av brukeren. Ved hjelp av disse elementene kan designere enkelt lage lysbokser, paneler, navigeringsmenyer og annen interaktivitet uten å måtte sende websidene videre til kodeeksperter. Muse genererer automatisk HTML, CSS og designskript.

Kode-generering

Muse støtter både HTML5, CSS3 og JavaScript, men i de første testomtalene stilles det spørsmål om hvor god kode programmet egentlig genererer. I Macworld USAs debattforum klages det på at programmet genererer unødig stor kodemengde. Det gjenstår å se om dette blir forbedret i betaperiodet.

Underveis i arbeidet med nye websider kan man teste dem ut via en webtjeneste hos Adobe. Når websider er ferdige, kan de publiseres via FTP til et webhotell eller direkte via betalt publisering hos Adobe.

Det er ingen begrensninger i betautgaven som gjør at man bør bruke Adobes publiseringstjeneste, men Adobe varsler at selskapet planlegger nye dynamiske funksjoner som blogg, kontaktskjema, forumtjeneste og handlevogn som vil kreve at nettsidene publiseres via Adobes Business Catalyst-plattform.

Selv om man i utgangspunktet ikke kan skrive kode i Muse, er det adgang til å bygge inn kode fra kommersielle webtjenester som Facebook, YouTube og Google-kart.

Brukerne skal ha stor kontroll over format og størrelse på websider som lages i Muse, men i betaversjonen er det ingen forhåndsdefinerte maler for å lage websider tilpasset nettbrett og mobiltelefoner. Adobe vil undersøke mulighetene for å bygge inn slik funksjonalitet etter at den kommersielle versjonen av Muse er lansert, heter det.

Pc-kravene

Windows-versjonen krever minst en Intel Pentium 4-prosessor på 2,33 GHz, AMD Athlon 64 2800-prosessor eller raskere, Windows XP eller nyere og minst 512 MB internminne. Mac-versjonen krever Intel Core Duo-prosessor eller bedre, Mac OS X versjon 10.6 eller nyere og minst 512 MB internminne. Både på Mac og Windows anbefales imidlertid minst én gigabyte internminne, og på begge operativsystemer kreves Adobe AIR versjon 2.7 eller nyere. Les mer om kravene her .

Muse er tilgjengelig for gratis nedlasting her .