Amazon Cloud Drive får synkronisering

Amazon Cloud Drive får synkronisering

Tilbyr grunnleggende skylagring til en god pris, men er ikke et godt alternativ for bedrifter.

Amazon har ifølge amerikanske PC World nå for alvor kastet seg inn i kampen om skylagringsbrukerne ved å oppdatere sin Cloud Drive-tjeneste med synkronisering på tvers av ulike enheter.

Dermed har Amazons tjeneste blitt en direkte konkurrent til tjenester som Dropbox, Skydrive og Google Drive.

Cloud Drive ble i utgangspunktet lansert for to år siden, men primært som en mulighet for Amazons kunder til å spille av kjøpt musikk i nettleseren eller på Android-enheter, og til å få tilgang til kjøpte ebøker.

Lagring av alle slags filer har likevel alltid vært mulig på tjenesten, noe som ble tydeliggjort da Amazon skilte Cloud Drive fra Cloud Player i fjor, og med denne nye oppdateringen blir Cloud Drive en mer fullverdig skylagringstjeneste.

Erstatter ikke Dropbox

Likevel er det verdt å merke seg at det foreløpig bare finnes klienter for pc og Mac, så tjenesten erstatter ikke for eksempel Dropbox på smarttelefoner og nettbrett, med unntak av tilgang til bilder via Android-appen Cloud Drive Photos.

Funksjonaliteten er også begrenset på andre måter. Det finnes for eksempel ingen mulighet for å synkronisere bare utvalgte mapper, og du kan ikke dele mapper med andre.

Fordelen med Amazons tjeneste er likevel at man får 5 GB gratis lagring og 100 GB for 291 kroner i året (50 dollar). Dermed kan de konkurrere med for eksempel Dropbox, som tilbyr 2 GB gratis og 100 GB for 577 kroner (99 dollar).

Amerikanske PC World melder at mens Apples iCloud opptar den største delen av markedet for skylagring med hele 27 prosent av markedet, ligger Cloud Drive nesten likt med Dropbox med henholdsvis 15 og 17 prosent av markedet. iCloud er likevel ikke nødvendigvis en direkte konkurrent fordi Apple fortsatt ikke tilbyr direkte manuell tilgang til filene som lagres på tjenesten, med mindre man tar i bruk tredjeparts-løsninger.

Ikke for bedriftsbruk

PC World.com fremhever også at Cloud Drive ikke er noe godt alternativ for bedriftsbruk. Det tilbys nemlig ingen mulighet for bedrifter til å beskytte data og tilgang, noe konkurrenter som Dropbox for Teams, Google Drive for Business og Microsoft Sharepoint og Skydrive Pro gjør.

Amazon anerkjenner også dette og anbefaler bedrifter som vil unngå at de ansatte bruker tjenestene Cloud Drive og Cloud Player, å blokkere tilgang til henholdsvis zcd-00.s3.amazonaws.com og zcd-01.s3.amazonnws.com. De gjør samtidig oppmerksom på at disse adressene kan endres når som helst og at man dermed bør sjekke ofte at blokkeringen fortsatt fungerer.